Få tog sig in i riksdagen på personkryss

2:15 min

Trots att personvalsspärren sänkts var det bara tolv personer som lyckades kryssa sig förbi partikamrater in i riksdagen. Det visar Radio Swedens genomgång.

En av de tolv som ändå lyckades var folkpartisten Robert Hannah, som bedrev en mycket aktiv personvalskampanj i Göteborg.

– Det handlar om gräsrotskampanjande. Det vill säga, jag har lyckats engagera ett stort antal ungdomar som aldrig varit politiskt intresserade någonsin. Och jag har fått dem att driva min kampanj, att arbeta med mig. Jag hade en vallokal i en förort, jag vände mig till förortsväljare. Jag har stärkt partiet i områden som partiet aldrig trott att de skulle kunna stärkas i på det sättet. Det har varit förortsområden som Hjällbo, Tynnered, Bergsjön. Jag har haft en större bas att hitta väljare från.

Från och med det här valet har spärren för att bli invald i riksdagen genom personval sänkts från åtta till fem procent av partiets röster i valkretsen. Om man kommer över denna spärr flyttas man högre upp i ordningen på valsedeln.

Robert Hannah fick 1 716 kryss, vilket motsvarar drygt sju procent av de folkpartistiska rösterna. I och med det här tog han partiets enda riksdagsmandat i Göteborg, framför fyra av sina högre placerade partikamrater.

98 av de ledamöter som nu tar plats i riksdagen har blivit personvalda, mot 59 efter valet 2010, då den högre spärren fanns. Men de flesta av de här politikerna skulle ha valts även utan personval, helt enkelt eftersom de redan var så högt placerade på sina partiers listor. Enligt en första genomgång som Radio Sweden gjort av Valmyndighetens statistik är det bara tolv kandidater som har tagit sig in i riksdagen tack vare personvalet - bara en mer än vid valet 2010.

En av dem är 27-årige Andreas Carlson som lyckades kryssa sig förbi de bägge ministrarna Maria Larsson och Stefan Attefall på Kristdemokraternas lista i Jönköpings län. Och i Göteborg tog alltså 29-årige Robert Hannah Folkpartiets enda riksdagsmandat. Och den personvalskampanj som han har drivit berikar hans eget parti, tycker han.

– Min kampanj bevisar att det finns liberaler, socialliberaler som vill rösta på ett starkt marknadsekonomiskt parti med sociala värderingar även i förorterna. Och där är min uppgift, som representant som har rötterna i förorterna, att arbeta för att få fler folkpartister i förorterna, säger Robert Hannah, folkpartist och invald i den riksdag som börjar arbeta i början av oktober.