Miljö

Motorcyklister räddar rödlistad blomma

8:38 min

I Partille har stadens miljöekolog inlett ett samarbete med den lokala motorcykelklubben, allt för att rädda den rödlistade blomman Klockgentiana, en växt som behöver störas för att överleva. 

Klockgentianan växer inte som den ska och nu krävs det en insats för att rädda arten. Eftersom den mår bra av turbulens i lera  har kommunekologen Caroline Boström varit med och kommit på idén att använda sig av motorcyklister för att rädda den.

- Vi diskuterade grävskopor och fyrhjulingar och sen kom vi fram till att vi bestämde oss för motorcyklar.

Hur avgaserna från fordonen påverkar växtens överlevnadskraft kan hon inte svara på. Men hon är säker på att det här alternativet är bättre än att skicka ut till exempel ryttare och hästar.

- Det hade gått att använda hästar men det hade tagit mycket längre tid och det hade varit svårt att vara säker på var hästarna sätter fötterna. Där är motorcyklisterna strået vassare, säger hon.

På Länsstyrelsen har de varit förvånade över beslutet. 

- Många har varit nyfikna och hört av sig, men alla har varit väldigt positiva till att vi gör någonting, säger Caroline Boström.

I morgon sätter blomräddaraktionen igång. Roger Bäckgren som är ordförande för Partille Trialklubb är en av de som ska ut i spåren.

Han erkänner att han själv faktiskt ännu inte sett blomman ännu. Men han är inte ett dugg orolig för att mosa blommorna i spåren.

- Nej, Caroline är ju med och pekar, säger han i Nordegren & Epstein i P1.

Rödlistning i Sverige

Att Klockgentian är rödlistad är samma sak som att den är fridlyst och får alltså inte plockas. Vilka blommor som ska fridlysas slås fast av Naturvårdsverket. Ungefär vart femte år revideras arterna som hamnat på den röda listan.