Right Livelihood-pris till Snowden

0:16 min

Visselblåsaren Edward Snowden är en av årets pristagare. Han får det för "att med stort mod och skicklighet ha avslöjat en statlig övervakning av hittills oanad omfattning".

Right Livelihood Award Stiftelsen delar årligen ut pris för arbete för mänskliga rättigheter, pressfrihet, medborgerliga rättigheter och kampen mot klimatförändringen. Bland de tidigare pristagarna finns organisationen Kvinna till kvinna och Paul Walker (USA) som jobbat mot kemiska vapen.

Årets pris går till Edward Snowden som läckte dokument som ledde till det uppmärksammade NSA-avslöjandet. Snowden får 2014 års hederspris för "att med stort mod och skicklighet ha avslöjat en statlig övervakning av hittills oanad omfattning som ägt rum utanför demokratisk kontroll och i strid med grundläggande medborgerliga rättigheter”.

Stiftelsen går ut med pristagarna på sin hemsida och via media. Tillkännagivandet brukar ske på Utrikesdepartementet men enligt stiftelsen har UD i år beslutat att ställa in presskonferensen.

Det var i början av juni 2013 som The Guardian och Washington Post avslöjade att USA avlyssnar telefon- och internettrafik samt att myndigheten NSA kommer åt uppgifter i Googles och Facebooks datasystem. Uppgifterna kom från Edward Snowden som jobbade på NSA men lämnade USA i maj.

Snowden anklagades av USA för spioneri och stöld av hemligt material. Han sökte asyl i flera länder men har sedan april i år ett treårigt uppehållstillstånd i Ryssland.

Även brittiske journalisten Alan Rusbridger, chefredaktör på The Guardian, får hederspriset med motiveringen att han "byggt upp en global mediaorganisation som med en ansvarsfull journalistik i allmänhetens intresse exponerar missförhållanden inom stater och företag”.

Right Livelihood Award Stiftelsen skriver i ett pressmeddelande att organisationen kommer att bidra med medel för Edward Snowdens juridiska kostnader.

Här kan du läsa mer om övervakningsskandalen som Edward Snowden avslöjade.

Övriga pristagare är den pakistanske människorättsadvokaten Asma Jahjangir, Basil Fernand, människorättsaktivist från Hongkong, och miljöaktivisten Bill McKibben från USA.