Kvinnor tar ut mest obetald föräldraledighet

2:04 min

Föräldrar, och särskilt mammor, är hemma med sina barn betydligt längre än den tid de får ersättning för. Det visar en studie från Delegationen för jämställdhet i arbetslivet, en utredning tillsatt av regeringen.

Föräldralediga Linda Marklund i Stockholm är en av de som drygar ut dagarna i föräldraledighet:

– Vi tar ut tre till fem dagar per vecka för att spara på de mer välbetalda dagarna för man vill ju vara hemma så länge som möjligt, säger hon till Ekot.

Studien har granskat hur föräldraledighet för drygt 40 000 barn har tagits ut. Den visar att uttag av föräldrapenning inte är något bra mått på hur länge föräldrar är hemma med sina barn.

Mammorna var i snitt lediga drygt 13 månader fram till att barnet fyllde två år, men de tog ut ersättning för 9, 5 månader. Papporna var hemma 3,5 månader i snitt, och tog ut ersättning för två månader.

Det är mammor med medelinkomst som är hemma mest, men den obetalda föräldraledigheten kan få negativa konsekvenser för jobbkarriären, enligt utredningens ordförande Anna Hedborg.

– Det är en kraftig extra kvinnofrånvaro som uppstår i den obetalda ledigheten, säger hon.

Vad innebär det för kvinnor om man är borta så lång tid från jobbet?

– Att man cementerar rollfördelningen i familjen, vilket innebär att kvinnor får lägre inkomster och lägre pensioner, menar Hedborg.

I vår ska regeringens delegation komma med förslag för ökad jämställdhet i arbetslivet, bland annat hur lönegapet mellan kvinnor och män ska minska.

En sak som Anna Hedborg funderar på är om det ska bli svårare att vara hemma med barn utan ersättning.

– Man kan ställa sig frågan om det är statens uppgift att ha så flexibla regler att de skapar normer som motverkar jämställdhet.

Föräldralediga Susan Schack säger att man inte får glömma bort arbetslivet medan man är hemma med barn.

– När man väl är hemma är det ju jättemysigt, man träffar kompisar och äter lunch och fikar. Men samtidigt är det viktigt att tänka på vad som finns kvar på jobbet när man kommer tillbaka, säger hon.

Vill du vara hemma mer än ersättningsdagarna?

– Nej, det kommer jag inte att vara.