Oklart politiskt läge i Västerås

1:41 min

På riksnivå petas Vänsterpartiet från regeringsbildandet. Nu tyder mycket på att Vänsterpartiet går samma öde till mötes i Västerås, där partiet under den senaste mandatperioden annars haft tunga poster i kommunstyrelsen.

Socialdemokraterna är det största partiet i Västerås med 21 mandat, men vem partiet tänker samarbeta med är inte klarlagt.

Kommunalrådet Anders Teljebäck (S) utesluter inte nya samarbeten, kanske till och med över blockgränserna:

– Vi kan tänka oss att samarbeta i en majoritet med alla partier förutom Sverigedemokraterna och Moderaterna.

– I övrigt, och utifrån vår utgångspunkt, kan vi samarbeta med de andra partierna. Ett samarbete med Miljöpartiet är naturligt, och vi vill helst se att vi får en majoritet i fullmäktige.

Linn Wegemo, ordförande för Vänsterpartiet i Västerås, menar att det mesta tyder på att hennes parti däremot kommer att bli utfryst från att ingå i ett samarbete i fullmäktige:

– Det vi fått besked om från Socialdemokraterna är att vi inte är deras huvudalternativ, utan att de vänder sig åt höger.

Hur ser du på det?

– Vi tycker givetvis att det är tråkigt. Socialdemokraterna gick ju till val på att de höja skatten och satsa mer på välfärden.

– Det hade de kunna genomföra tillsammans med oss. Det tror jag att de kommer få väldigt svårt att få igenom med de andra partierna, säger Linn Wegemo till P4 Västmanland.