Akut brist på hudspecialister i Västmanland

1:29 min

Hudkliniken på sjukhuset i Västerås har förlorat flera hudläkare på kort tid. I våras hade kliniken ingen brist på specialister, men nu har läget försämrats.

Läget på hudkliniken har på kort tid försämrats och idag är det brist på specialistläkare, enligt Tomas Vikerfors, klinikchef på hud- och infektionskliniken på sjukhuets i Västerås.

– Vi har brist på två specialister, och ytterligare en specialist kommer att vara tjänstledig under en längre tid.

– Så läget är inte alls lika bra som jag tänkte mig sedan vi satt här sist, säger Tomas Vikerfors till P4 Västmanland.

I april i år var Tomas Vikerfors inte alls orolig. Till skillnad mot andra sjukhus i landet hade kliniken i Västerås då ingen brist på hudspecialister. Men så är alltså inte fallet idag.

Med färre hudläkare finns det en risk att väntetiden för patienterna ökar.

– Det är ju så att övriga läkare måste se till att kompensera det på ett sätt så att patienten ändå får en god vård. Det blir ändå så att man får tänja sig mer och mer och till slut kanske det inte går ihop.

– Men jag har förhoppningar om att kunna rekrytera personer som går in och ersätter, säger Tomas Vikerfors.    

För att lösa det akuta läget som uppstått så har Tomas Vikerfors vidtagit vissa åtgärder.

– Vi har tagit in tre läkarvikarier och försöker så snabbt som möjligt få ut dem på banan. Vi kommer också att tillsätta utbildningsblock för utbildning av nya hudspecialister.

–  Men det tar flera år innan man kommer upp på en nivå för att jobba självständigt, säger Tomas Vikerfors till P4 Västmanland.