Nytt steg framåt i sökandet efter liv i rymden

Nu har forskare från bland annat USA lyckats visa att det också går att upptäcka vattenånga i atmosfären på mycket mindre planeter än tidigare. Det här kan bana väg för nya upptäckter, enligt Erik Aronson vid Uppsala universitet.

Forskarna har blickat mot stjärnbilden Svanen i den studie som nu presenteras i tidskriften Nature.

Här har de studerat en planet i Neptunus storlek och analyserat ljuset som passerar planetens atmosfär. Det är en teknik som tidigare har använts för att analysera atmosfären hos väldigt stora planeter.

Men ju mindre en planet är, desto mindre ljus finns det som har passerat en atmosfär och som kan fångas upp för analys.

Dessutom har många planeter ett tjockt molntäcke som kan stoppa ljuset. Men nu har alltså forskarna lyckats hitta vattenånga i atmosfären runt en liten planet. Det innebär ett steg framåt i sökandet efter liv ute i rymden, enligt doktoranden Erik Aronson vid Uppsala universitet, som själv studerar planet-atmosfärer.

– Att man kan upptäcka vattenånga i en planet som ändå är ganska liten är ändå en indikation på att vi kanske om några år kommer att kunna upptäcka vattenånga i mindre planeter. Planeter som är två - tre gånger så stora som Jorden. Och då är det ju förstås intressant att upptäcka vatten. Såvitt vi vet är ju vatten väldigt viktigt för liv, säger doktoranden Erik Aronson vid Uppsala universitet.

Referens: Jonathan Fraine et al. "Water vapour absorption in the clear atmosphere of a Neptune-sized exoplanet". Nature 25 september 2014. DOI: 10.1038/nature13785