Ljudbokspriset till debutroman

3:00 min

För första gången går priset till en ljudbok med både kvinnlig författare och uppläsare.

"Låt vargarna komma" är en roman som utspelas i 80-talets New York där aidskatastrofen börjar växa fram, skriven av Carol Rifka Brunt. Boken har sålts i 16 länder och figurerat på New York Times bästsäljarlistor.

När "Låt vargarna komma" skulle bli svensk ljudbok, valdes Hanna Schmitz ut som uppläsare. Hon är just nu verksam på Månteatern i Lund. Juryn bakom Stora Ljudbokspriset gillar resultatet så mycket att man belönar författaren och uppläsaren med ett stipendium á 50 000 kronor.

"Med lika delar komik och tragik berättar Carol Rifka Brunt en genuint generationsöverskridande historia. Hanna Schmitz uppläsning är engagerad, medryckande och med sådan energi att det är omöjligt att sluta lyssna", skriver juryn i sin motivering.

Kulturnytts Mina Benaissa har träffat författaren på Bokmässan i Göteborg. Trots framgångarna med boken hade hon inte väntat sig ett pris i Sverige.

- Det här var faktiskt en stor överraskning! Jag skulle gå på Bokmässan och hade ingen aning om något pris, så det här är fantastiskt! säger Carol Rifka Brunt.

Vad i din roman tror du det är som berör så många?
- Jag är förvånad över att det har översatts så bra runt om i världen. Jag tror det är för att det handlar om kärlek. Det är en kärlekshistoria som överskrider åldrar. Jag har fått brev från läsare från 11 ända till 85, så den verkar överskrida mycket.

"Låt vargarna komma" är Carol Rifka Brunts debutroman. Den var inte tänkt att bli, och nu funderar hon på om det kommer bli en till i samma längd.

- Det första kapitlet var en novell på 700 ord. Kapitlet är nästan detsamma, men jag kände att det fanns så mycket mer där att det inte fungerade som en novell, säger Rifka Brunt, och fortsätter:

- Den här första romanen tog mig 40 år att skriva, och för att skriva en andra roman har man bara några år på sig. Det är svårt. Men jag bor på landet i England, vilket hjälper mig att fokusera på att bara fortsätta skriva.