Ukraina ansöker om EU-medlemskap

1:14 min

Till år 2020 kommer Ukraina att ansöka om att bli medlem i EU. Något som får Ryssland att se rött. 

– Min önskan är att leda Ukraina in i europeisk integration och att få ett politiskt system där du inte säger ett och gör ett annat, svarade Petro Porosjenko på en av många kritiska frågor under sin första stora presskonferens sedan juni.

Ukraina kommer ansöka om EU-medlemskap inom sex år. Det beskedet gav landets president Petro Porosjenko i Kiev. Det är en del i en mer omfattande plan av reformer.  

För att nå ett EU-medlemskap krävs omfattande reformering av både ekonomin och den ukrainska statsapparaten. Senare idag ska presidenten lägga fram ett sådant 60 punkters program. 

Det är en dryg vecka sedan som associationsavtalet mellan EU och Ukraina blev verklighet, men där undantogs handelsutbytet fram till slutet av 2015.

Ryssland har protesterat mot att varor från EU, via Ukraina ska strömma in tullfritt och därmed hota den ryska marknaden.

För några dagar sedan skrev den ryske presidenten Vladimir Putin ett brev till Porosjenko där han slog fast att minsta steg Ukraina tar mot att ta bort handelshinder med EU innebär ett hot och Ryssland kommer svara med sanktioner mot Ukraina, en liten hint om hur dagens utspel kan tänkas tas emot i Moskva. 

Från ryska UD kom också en bister kommentar till EU-beskedet. Kiev bör lösa sina problem med Moskva innan Ukraina söker EU-medlemskap, skriver ryska UD.

Porosjenko sa också idag att gränsen mot Ryssland i öst tillfälligt stängs och att det varit det första dygnet sedan vapenvilan, proklamerades 5 september, utan några dödade eller skadade i östra Ukraina. Det visar enligt Porosjenko att vapenvilan fungerar.