20 år sedan Estonia

Erik har klara minnen från natten då Estonia sjönk

7:14 min

På söndag är det 20 år sedan M/S Estonia förliste med 989 personer ombord. En av dem var Erik Gemheden och han minns fortfarande det som hände tydligt.

Den 28 september 1994 förliste fartyget Estonia och 852 personer miste livet.

Inför 20-årsdagen på söndag fylls medierna med olika minnesreportage och uppföljningar. Men Erik Gemheden från Jönköping behöver inga reportage som påminnelser. Han minns allt tydligt ändå.

Erik Gemheden var på väg hem från Tallin tillsammans med Bibelskolan Pingsts elever . Han blev en av de 137 som överlevde färjekatastrofen, 22 år gammal.
– Jag kan knappt smälta att det gått så lång tid nu, 20 år, det är en otroligt lång tid, jag har så klara minnen, jag kan till och med komma ihåg lukter och var jag gick nånstans i fartyget och att det var karaoketävling och jag kommer ihåg ovädret, hur det tilltog och hur havet lekte med fartyget och hur föremål började flytta på sig, hur folk började gå och lägga sig för de var sjösjuka.

Plötsligt brakade helvetet loss, berättar Erik Gemheden. Det var skrik, människor som föll handlöst, hysteri, chock, en del sprang ut panikslagna utan kläder från sina hytter.
– Larmet gick i gång och en röst skrek i panik på estniska "Mayday".

Erik Gemheden fick tag i en av flytvästarna som besättningspersonalen delade ut. Han hävde sig över relingen på fartyget som nu låg på sidan. Han tycker i dag att det känns overkligt att han var med om katastrofen.
– Men jag blir påmind då och då och när det handlar om andra katastrofer tänker jag på min egen.

Vad är det som poppar upp?
– Hur nära man själv var att stryka med och saknaden efter mina kamrater.

Efter olyckan väntade två års helvete, berättar Erik Gemheden. Han fick fysiska reaktioner som yrsel, tryck i bröstet, stickningar i händerna och mardrömmar.
– Men jag fick hjälp och symtomen klingade av och jag har inte de akuta besvären längre, men jag har blivit en känsligare person och tål inte stress.

På söndag kommer Erik Gemheden träffa andra som överlevde Estonia, vid en ceremoni som ska hållas på Djurgården i Stockholm.

Här hittar du mer om Estonia - 20 år efter katastrofen