Umeå

Landets troligtvis äldsta skivbutik fyller 65

4:17 min

Skivaffären Burmans musik har nu officiellt blivit pensionär. Över 10 000 skivor, gamla och nya, bråkar fortfarande om utrymmet på de 35 kvadratmeterna i centrala Umeå.

I 65 år har den lilla butiken funnits i centrum och sålt skivor till Umeborna. Från början i en galleria där Åkerbloms bokhandel nu ligger, men i början av 60-talet flyttade man in på den nuvarande platsen på kungsgatan. Och stefan nilsson har också han en lång historia med butiken.

– Jag sökte praktik när jag var femton, men fick den inte, berättar Stefan Nilsson. Nu har jag varit här i 27 år och det här är mer eller mindre mitt liv.

Konserter är också något som Burmans musik allt oftare arrangerat på senare år. Ett starkt minne för Stefan Nilsson var när ett av hans favoritband, Dr Feelgood, spelade inne på den 35 kvadratmeter stora butiksytan för bara några veckor sen.

– Det finns så mycket kunskap här i butiken så deras roligaste spelning var ju här, säger Stefan Nilsson. Vi var väl 60 stycken här inne. Alla band som spelar här säger att de aldrig spelat på ett så litet ställe, men tillägger alltid att de spelat för mindre folk.

Trots den fortsatt negativa trenden för cd-skivan ökar faktiskt försäljningen på ny vinyl i Sverige. Enligt statistiken har försäljningen ökat till tio gånger så mycket på bara fem år. Förra året såldes över 200 000 exemplar ny vinyl i Sverige.

– De flesta tjugoåringar i dag är vana att CD-skivor är något man bränner och sen slänger man dem, säger Stefan Nilsson. Deras värde har sjunkit för yngre personer. Då vill man istället ha nåt större och något lite mer äkta.