Laponia

Stora Sjöfallet kommer inte visas upp på invigningen

1:57 min

Nordens Niagara kommer inte rinna under invigningen av naturum Laponiahuset vid stora Sjöfallet på lördag. Stora Sjöfallet var en gång i tiden norra Europas största vattenfall men är sedan 1972 helt uppdämt av eljätten Vattenfall, förutom fåtalet tillfällen som det visas upp för turister. Mikael Utsi, från Sirges sameby hade önskat att ännu en gång få se vattnet rinna - nu i samband med invigningen.

- Jag vill att barn och barnbarn och gästerna som besöker invigningen ska uppleva Sjöfallet. Och vattenfall kan inte idag unna oss att visa styrkan av vattenfallet så att nästa generation får se den, hur vacker den är och vilken styrka den hade, säger Mikael Utsi. 

Stora Sjöfallet är en del av Luleälvdal och har sen många generationer tillbaka varit en viktig plats för samer och ortsborna i området. För Sirges sameby har uppdämningen av älven haft stora konsekvenser på renskötseln med exempelvis sköra isar. Men historiskt har vattenfallet attraherat turister från hela Europa, enligt Mikael Utsi. Med 8 dammar har nu Vattenfall kontrollerat vattenflödet i stora Sjöfallet i 42 år.

I samband med invigningen på lördag av naturum som ligger precis vid Stora Sjöfallet i Laponia området ville arrangörerna och övriga samer få vattnet dåna igen. Men det har Vattenfall nekat till. Per Larsson som är hydroplanerare på Vattenfall förklara problematiken. 

- Det är väldigt svårt i dagsläget att bedöma hur lång tid man måste spilla i förväg och vilka konsekvenser det kommer få för ett spill över sjöfallet. Det finns en rad praktiska och säkerhetsmässiga problem. Det måste åka upp folk till luckorna och öppna dom. Dessutom finns det en ekonomisk aspekt av det såklart, men sammantaget så gör vi bedömningen att det här inte något vi kan göra.

Enligt Mikael Utsi handlar inte detta om pengar, men han tror att Vattenfall har andra intentioner bakom sitt beslutet.  

- Vattenfall vill att vi ska glömma att norra Europas största vattenfall är förstört och i samband med invigningen kan de inte ens unna oss att få se de en dag som denna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio