Regler kring föräldraförsäkring kan stramas upp

1:50 min

Att föräldrar är hemma längre tid med sina barn än de får ersättning för kan vara negativt för framtida lön och pension. En utredning ser nu över om reglerna kring uttaget av föräldraledighet ska stramas åt, och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker att det vore bra.

– Ersättning är en sak, den ska vara jättegenerös, men det andra, utan ersättning, blir bara trassel på arbetsmarknaden, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson.

Men många vill ju vara hemma länge. Man tycker att det är bäst för barnen?

– Ja, och det är en avvägning som man måste göra i Sverige. Vi har ju en populär barnpolitik, med både förskola och föräldraförsäkring. Men det kan inte vara så att det är rätt för några grupper, som har ekonomiska möjligheter, att vara hemma hur länge som helst, det var aldrig avsikten, och de som inte har råd ska lämna barnen väldigt tidigt. Det måste vara jämlikt för alla.

Det som LO-basen anser leder till trassel på arbetsmarknaden är den obetalda föräldraledigheten som många föräldrar utnyttjar för att kunna vara hemma mer med sina barn.

Som Ekot kunde berätta i morse är mammor hemma utan ersättning i högre grad än pappor. Under barnets första två år är mammor i snitt lediga i drygt 13 månader men tar ut ersättning för 9,5 månad, enligt en studie från regeringens Delegation för jämställdhet i arbetslivet.

Det är framför allt medelinkomsttagare som drygar ut föräldradagarna så här, och enligt utredningen kan mammornas längre obetalda ledighet förstärka ojämställdhet mellan män och kvinnor.

För arbetsgivare är det besvärligt att inte veta hur länge föräldrar kommer vara borta från jobbet, menar Ingela Gardner Sundström, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Landsting.

– Ofta tror man ju att man talar om ett halvår, eller kanske nio månader, och så visar det sig att det är mycket längre tid. Det påverkar ju också sättet att organisera arbetet, och sedan om vederbörande kommer tillbaka på heltid eller inte på heltid det är liksom nästa fråga, säger Ingela Gardner Sundström.

Margareta Winberg, som tidigare bland annat varit jämställdhetsminister, förespråkar en helt individualiserad föräldraförsäkring för ett mer jämställt uttag. Hon tycker att den extra pappamånad, som Socialdemokraterna nu vill ha, är att gå fram för sakta.

– Om du frågar mig så tycker jag det, men jag vet ju också vilken svår balansgång det är att få acceptans för att man går in och reglerar det här, säger socialdemokraten Margareta Winberg.