Gnosjö

Här har tiggarna blivit entreprenörer

2:10 min

I Gnosjö kommun har ett folkligt initiativ lett till att de romska tiggarna som kommit till orten har slutat tigga och förvandlats till entreprenörer.

Det började efter semestern när jag kom till Ica i Hillerstorp, där det satt en ung kvinna. Jag började prata lite med henne, hon kunde lite, lite engelska och visade en bild på sin knappt tvåårige son. Hon nöp i sin jacka och jag förstod att han behövde vinterkläder. Jag såg hur många som gick förbi inte såg henne och det gjorde nästan ännu mer ont. 

Hon berördes djupt av mötet med kvinnan och började ringa runt till vänner och till församlingar och frågade om de sett tiggarna och vad de kunde göra åt det. Det bestämdes att de skulle träffas och en grupp sattes ihop för att hjälpa tiggarna.

Det kom ganska många och nu är vi ett riktigt stort lag som försöker hjälpa dem.

Det som frivilliggruppen i Gnosjö kommun lyckats med är att få tiggarna att resa på sig - bokstavligen - från marken där de suttit och tiggt till att stå och stolt sälja bröd, som de fått hjälp att baka, och ved som folk i gruppen skänkt.

Att lägga pengar i koppen löser inte problemet, det bara skjuter det framför sig. Det måste till entreprenörskap och företagande och ett nytt sätt att tänka, genom att försörja sig. Det som skiljer entreprenören från icke-entreprenören är att entreprenören tänker "det här går, det här löser vi", medan icke-entreprenören tänker att  "det här går aldrig". Nu har vi fått dem att bli arbetare och businessfolk istället för att vara tiggare.

Romerna säljer även kantareller och lingon som de fått, berättar Mats Johansson.

– De klyver och packar ved och det är strykande åtgång på veden, så de har god sysselsättning, fortsätter han.

Tack, tack så mycket svenska folket!

Detta var ett tips från Publiknätverket. Även du kan gå med i Publiknätverket och tipsa oss om vad du vill höra i radio. Du anmäler dig HÄR