Nu börjar societetshuset Källör rustas

1:52 min

Nu börjar arbetet med att stoppa förfallet av societetshuset Källör i Östhammar på riktigt. På lördag är det Öppet hus för allmänheten och på söndag hålls en arbetsdag. 

För renoveringsarbetet ska utföras av frivilliga Östhammarsbor, och en del har redan börjat, på onsdagskvällar i det gamla societetshuset. 

Det ideella arbetet är en grundförutsättning säger projektledaren Sven Jönsson, och bara arbetsdagen på söndag spar mycket pengar:

– Om vi tänker att vi får 30 frivilliga... Om vi skulle köpt tjänsterna skulle det ha kostat 500 kronor i timmen x 30 = 15.000, och så håller vi på i 4 timmar: det blir 75.000 kronor. På en söndag.

Än är det inte helt säkert att bygdegårdsföreningen får hyra huset - man har bara nyttjanderätt i ett år – Men frivilligarbetarna tror att kommunen snart ska kunna förhandla om sitt avtal med Millimeter arkitekter så bygdegårdsföreningen kan få hyra huset på längre sikt.

Och frivilligarbetet ger mer är ett återuppståndet societetshus, menar de Spinoffeffekter....
– Det är klart. Man nätverkar ju. I och med att vi har ett gemensamt ideellt intresse, så lär man känna nya, som man kanske sett på ICA, men inte vetat vilka det är.
– Det är jättekul. Att gå här med Lotta Karlsson är en ren fröjd. Det är kul att städa här. Det tar lite bättre än hemma.
– Det finns ju litegrann att pyssla med här, så det kommer kanske att ta ett tag, säger Sven Jönsson, som leder renoveringsarbetet.