Bästa tipsen för höstträdgården!

8:44 min

Det är för tidigt att vinterstäda trädgården. Nu är det fortfarande skördetid och bra läge att plantera nytt.
Det säger trädgårdsmästare Annika Andersson i Åhus, som ger sina bästa tips på höstfix i trädgården.

Trädgårdsmästare Annika Anderssons bästa hösttips för trädgården:

Plantera! Just nu finns det mycket plantor på plantskolorna; träd, buskar, häckar och perenner. Hösten är en utmärkt tid för att plantera nytt i trädgården, bland annat slipper man vattna så mycket som på våren eftersom daggen sköter en del av det.

Sätt lökar, som kan blomma tidigt i vår

Dela perenner som blivit stora och som du kanske vill ha på fler ställen i trädgården.

Beskär dina stenfruktsträd, som plommon och körsbär. Stenfruktsträd blöder mycket och mår bra av att beskäras nu.

Vänta med att beskära äpple- och päronträden, februari är en bra tid att beskära dessa.

Plocka upp fallfrukt från gräsmattan, gräsmattan gillar inte när det ligger kvar frukt.

Rensa ogräs i rabatterna en gång till, det ser prydligare ut men du slipper också en del ogrässpridning inför nästa säsong.

Sätt limring på fruktträden, en tejp på stammen som hindrar frostfjärilshonorna från att klättra upp och lägga ägg i träden. På våren är det för sent, sätt limringen redan på hösten!

Ställ upp klipphöjden på gräsklipparen, så gräset får vara lite högre inför vintern, ca 4 cm. (Men det ska inte vara för högt, då riskerar man få snömögel i gräset).

Göd gräsmattan, men INTE med kväve på hösten - gärna kalium.

Reparera dåliga/slitna fläckar på gräsmattan, ett tunt lager toppdress+gräsfrön och så vattna lite, och så hjälper nattdaggen till att få det att ta sig snabbt.

Tänk på att du bor i Skåne och att vi har en längre säsong än resten av landet. I många trädgårdsböcker och -tidningar hänvisar man till perioden juli-augusti-september (JAS) för att exempelvis beskära växter. I Skåne kan perioden JAS sträcka sig fram till november en del år.

När det börjat frysa - gå helst inte på gräsmattan!

Jobba inte MOT naturen, köp rätt växter för rätt plats i trädgården. Tänk på bland annat ljus och utrymme när du planerar din trädgård, och ta hjälp av plantskolans information om växterna.