Pressmeddelande 2014-09-27

Khashayar Naderehvandi får Sveriges Radios Novellpris 2014

Sveriges Radios Novellpris 2014 går till författaren Khashayar Naderehvandi för novellen ”Förhöret” i uppläsning av skådespelaren Emil Almén. Vinnarnovellen har röstats fram av P1-lyssnarna.

– Det känns otroligt fint! Den här typen av priser är det finaste man kan få, säger vinnaren Khashayar Naderehvandi.

Radionovellen "Förhöret" är en lätt absurd historia om två vänner och en tupp. En galen tupp med en kniv i sporren som cirkulerar på tionde våningen i det nybyggda bostadsområdet som ännu mest liknar en byggarbetsplats. Vad gör tuppen där? Och hur ska Paul-Émile bete sig, han som har fågelfobi?

Nytt för i år är att lyssnarna kan ladda ner alla Radionoveller som specialskrivits för Sveriges Radio. Radionovellerna finns för nedladdning i appen Sveriges Radio Play och på sverigesradio.se/p1/radionovellen 

Khashayar Naderehvandi tog emot Sveriges Radios Novellpris på Bokmässan i Göteborg. Priset är på 25 000 kronor.

Om Khashayar Naderehvandi
Khashayar  Naderehvandi är född 1981 och uppvuxen i Malmö. Han debuterade 2011 med diktsamlingen ”Om månen alls syntes” och utkom förra året med romanen ”Vilar i era outtröttliga händer”.

Om Sveriges Radios novellpris
För trettonde året i rad har lyssnarna fått chansen att rösta fram den bästa radionovellen som sänts under det gångna året. En jury som består av kulturmedarbetare på Sveriges Radio har valt ut fem noveller, samtliga specialskrivna för P1 och sända under säsongen 2013-2014. Under årens lopp har författare som Håkan Nesser, Bob Hansson och Arkan Asaad vunnit priset.

Pressbild
Khashayar Naderehvandi Foto: Khashayar Naderehvandi

För mer information och telefonintervjuer med vinnaren, vänligen kontakta:
Joseph Knevel, projektledare
joseph.knevel@sverigesradio.se
0709-996248

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00