Australien vägrar ta emot båtflyktingar

2:00 min

Australien fortsätter att driva sin starkt kritiserade flyktingpolitik. I dag signeras ett kontrakt mellan Australien och Kambodja om att föra över flyktingar till ett av de fattigaste landet i Sydostasien.

I avtalet slås fast att de som fått flyktingstatus på främst Nauru kommer att erbjudas att resa till Kambodja.

Australien har lovat att ge ekonomisk hjälp motsvarande drygt 250 miljoner kronor under fyra år och att stå för flyttkostnaden. Det finns inget tak för hur många flyktingar det kan komma att gälla, men siffran 1000 har nämnts.

Ingen båtflykting kommer att få bosätta sig i Australien, upprepade nyligen den australiske premiärministern Tony Abbot.

Kom inte hit som illegal flykting och du kommer inte få stanna,var Abbots klara budskap.

Antingen tvingar Australien flyktingbåtar att vända om eller så förs flyktingar till Naura eller Papua Nya Guinea för en flyktingprocess där. De som får en flyktingstatus ska nu erbjudas att frivilligt resa vidare till Kambodja.

Att säga att det är frivilligt är som att säga att en elev som är mobbad ska välja mellan att bli slagen i ansiktet eller någon annan del av kroppen säger oppositionspolitikern Sarah Hanson-Young för det gröna partiet.

Människorättsorganisationer har starkt kritiserat avtalet. Den australisken flyktingadvokaten David Manne är en av dom som fördömer.

Det är det fattigaste landet i regionen som begår de mest allvarliga brotten mot mänskliga rättigheter.

Hur ska de kunna ta emot behövande flyktingar när de inte kan ta hand om sin egen befolkning, säger David Manne till Australiska ABC.

Tilläggas kan att i januari i FN så fördömde Australien Kambodja för brott mot mänskliga rättigheter.