Stor övningshelg för Hemvärnet

5:06 min

Den här helgen åker 200 av Värmlands Hemvärnssoldater på en övningshelg i Skövde för träna på att lösa militära uppgifter.

Hemvärnet utgör en del av Försvarsmaktens nationella skyddsstyrkor och deras främsta uppgift är att bevaka, skydda och stödja samhället när olika kriser uppstår - som till exempel översvämningar eller skogsbränder.

Bengt Fransson är överstelöjtnant och chef för Örebro- och Värmlandsgruppen och berättar mer om vad soldaterna kommer få göra under de här dagarna.

– Den här gången kommer vi fokusera på något som vi kallar strid i bebyggelse, det vill säga att uppträda i städer och stadsmiljö, hemvärnet måste ju kunna verka där folk bor och därför tränar vi också för den uppgiften.

I Värmland finns runt 600 frivilliga hemvärnssoldater och en av dem är Madeleine Karlsson, och trots att det är väldigt få kvinnor så är det inget som Madeleine påverkas av.

– Det är absolut inga lönediskrimineringar eller något sånt utan det är helt som vanligt. Jag tycker ju att det ska komma in mer kvinnor men för min del känns det bra ändå.