Veckans designklassiker

Industridesignens enfant terrible

7:39 min

i P4 Extras designklassiker reser vi idag till Frankrike och möter den moderna industridesignens mästare Philippe Starck.

Den franske industridesignern Philippe Starck (född 1949) är en av de mest produktiva industridesigners i modern tid. Son till en flygplansingenjör och med en utbildning på Ecole Camondo blev han tidigt stor inom designvärlden. Han har gett form åt en mängd föremål som vi tar för givna i vår vardag, med allt från tandborstar, datormöss och fjärrkontroller till stolar, bord och lampor.

– Han är en gigant. Redan 1983 gav den dåvarande franske presidenten Mitterand i uppdrag till Starck att inreda en salong i Élyséepalatset. Och det säger ju ganska mycket om hur ansedd han är, säger P4 Extras designexpert Li Pamp.

Philippe Starck är förutom en mycket stor industridesigner också välkänd som arkitekt. En av de mest kända byggnaderna som han ritade och inredde tidigt är designhotellet Hotel Costes i Paris. Men trots hans popularitet så har han samtidigt provocerat många med hans storslagna, nästan vulgära design.

– Han är lite av fransk designs "enfant terrible". Han är ju ganska maxad i sitt uttryck. Det är ju en blandning av galenskap och lyxighet tillsammans med en stor dos humor i hans design.

Ett av hans mest kända verk är en juicepress, Juicy salif från 80-talet, som trots dess vackra spindellika utseende är ganska värdelös som juicepress.

– Den är faktisk kass, men som skulptur är den fantastisk.