S i Vänersborg vill rädda komvux

1:35 min

Den gemensamma vuxenutbildningen för Trollhättan och Vänersborg kan bli av med mer än hälften av sina gymnasiekurser. Men nu säger Marie Dahlin (S) i Vänersborg att de vill satsa för att rädda komvux.

Socialdemokraterna i Vänersborg vill satsa pengar på komvux för att rädda gymnasieutbildningarna som man har tillsammans med Trollhättan. Annars riskerar mer än halva kursutbudet att försvinna till våren. Staffan Stridsberg som redan har pluggat två år på komvux i Vänersborg berättar att det skulle vara förödande för honom och många andra elever.

– Om man har tänkt att utbilda sig till något så går ju inte det, möjligheterna stängs, säger Staffan Stridsberg.

Det är ett hårt bantat utbud av gymnasiekurser som blir kvar om inte Trollhättan och Vänersborg till nästa år ökar budgeten för den gemensamma vuxenutbildningen. Det skulle också innebära färre platser, och för de som kommer in så blir det avgörande att ha med sig poäng sen tidigare. Annars blir det omöjligt att sätta ihop en komplett gymnasieutbildning - kursutbudet skulle inte räcka.

De två ägarkommunerna har inte ökat Kunskapsförbundet västs budget på två år. Men nu säger Marie Dahlin, socialdemokrat och blivande kommunalråd i Vänersborg att man redan har räknat med att satsa mer pengar på komvux.

– Vi har gjort en satsning, men om den räcker det vet vi inte. Det handlar om ungefär fyra miljoner.

Om Socialdemokraterna i riksdagen dessutom får igenom sitt statsbidrag på 900 miljoner till bland annat komvux så kan det bli ännu mer pengar. Men det vågar inte kommunerna räkna med. Enligt Marie Dahlin gäller det nu främst att gemensamt bestämma sig för att rädda om inte alla så iallafall en del av gymnasieutbildningarna på komvux.

– Jag tror att vi är helt överens både Trollhättan och Vänersborg om att vi måste göra den här satsningen. Om inte pengarna centralt faller ut så måste vi dammsuga våra egna kommuner, säger Marie Dahlin.

P4 Väst har sökt Paul Åkerlund, socialdemokrat och kommunalråd i Trollhättan för en kommentar, men utan resultat. Däremot säger Trollhättans stads ekonomichef till P4 Väst att det inte har kommit in några förslag om att öka budgeten för vuxenutbildning.