#sjukhahus

Anticimex slår larm om fuktskador i småhus

1:57 min

Saneringsföretaget Anticimex har granskat över 20 000 småhus och villor när det gäller fukt och mögelskador. Granskningen visar att vart tredje hus har fuktskador i våtrum.

I vår granskning av sjukahus har vi tidigare rapporterat om problem i offentliga lokaler. Johanna Lindström som är kompetensansvarig för husbesiktningar på Anticimex slår nu larm om fuktproblem i småhus.

- I var tredje våtrum vi har tittat på är det fuktskador. Men det finns också problem på vindar där 43 procent problem. Och krypgrunder som vi anser är en riskkonstruktion där kan vi se att hälften har något slags problem.

Hur vanligt är det att folk köper hus som är fuktskadade?

- Jag har jättesvårt att svara på den här frågan. Men de flesta hus som är till försäljning säljs ju. Ska man köpa hus ska man vara medveten om att var tredje våtrum har ett fuktproblem. Så de flesta hus som är till salu idag har något slags problem.

Enligt Johanna Lindström är det viktigt att läsa besiktningsprotokollet på huset man tänker köpa. Hon säger också att fuktskador kan uppstå snabbt. Men det beror på vad det är som läcker. Om det till exempel är ett rör som läcker går det fort.

Hur orolig ska man vara för sitt hus?

- Man ska gå igenom huset, man ska titta överallt med jämna mellanrum. Det är bra att gå upp på vinden eller titta på krypgrunden upp till två gånger per år.

Fortsätt tipsa oss på P4 Jönköping om sjuka hus. E-posta oss på news.jkpg@sverigesradio.se. På vår hemsida kan du läsa fler artiklar i vår granskning.