ESTONIAKATASTROFEN

Eckard har fortsatt resa till Tallin

1:30 min

Fortfarande, tjugo år efter M/S Estonia gick under och 852 människor miste livet, reser överlevaren Eckard Klug med fraktgods till Tallin.

Idag är det tjugo år sen passagerarfärjan M/S Estonia gick under i en storm på Österjön. 852 människor miste livet och bara 137 överlevde katastrofen, som betecknas som en av dom värsta någonsin.

En av överlevarna är Eckard Klug från Svenljunga. Han var på väg med långtradare från Estland olycksnatten den 28 september.

– Det är klart jag minns vad som hände, det har etsat sig fast, säger han.

Eckard Klug körde fraktgods på Estland och var på väg hem. Han hade blivit sjuk i den hårda sjögången och gått och lagt sig i sin hytt, men vaknade av att Estonia fått kraftig slagsida. Han fick dra sig upp genom kaos och trängsel i trapporna till sjunde däck där han tillsammans med många andra tog sig över relingen och satte sig på utsidan skrovet. Efter en stund hoppade han i vattnet och tog sig till en räddningsflotte. Tre timmar senare kom fartyget Mariella och firade upp Eckard och hans olyckskamrater. Att han klarade sig tackar han ödet och sin kroppsvikt för.

– Jag har alltid trott på ödet. Och sen så hjälpte det nog till att jag är lite fet, då hade jag lättare att hålla kroppsvärmen.

Bara tio dagar efter katastrofen började Eckard Klug köra sin trad på Estland igen. Och olycksnatten den 28 septemberl sitter han på Tallinks färja med ytterligare ett parti styckegods. Dagen högtidlighåller han genom att sitta och minnas.

– Förr stannade färjan på platsen och man lade ner kransar, men det gör inte det nya rederiet. Jag sätter mig och låter minnena komma, det stör mig inte, jag har aldrig haft några mardrömmar om olyckan, säger Eckard Klug.

Mikael Olmås
mikael.olmas@sverigesradio.se