Storbritannien: Tories skakas av sexskandal och avhopp

1:40 min

I Birmingham i Storbritannien inleder det konservativa regeringspartiet Tories i dag sin sista partikonferens innan valet i maj. Men konferensen skuggas av två skandaler som inträffat de senaste 24 timmarna. En minister har tvingats avgå i en sexskandal och en parlamentsledamot har hoppat av och gått över till missnöjespartiet Ukip.

- Jag lämnar i dag det konservativa partiet och går över till Ukip, sa Mark Reckless och möttes av öronbedövande jubel.

Han framträdde som en stjärna på det högerpopulistiska partiet Ukips konferens i går. Reckless var fram till i går medlem i Tories och ledamot i parlamentet. Han är den andra parlamentsledamoten från Tories som byter parti under de senaste två månaderna.

Reckless pekade på den brittiska invandringspolitiken, som han kallade "vansinning" och på det han tycker är en alltför undfallande inställning i EU-politiken. Tories är en del av problemet, inte av lösningen, sa han till de jublande Ukip-medlemmarna.

Han lade därmed en mörk skugga över Tories partikonferens som inleds här i Birmingham i dag. Partiet har ett sviktande väljarstöd, bland annat eftersom missnöjda väljare går över till Ukip.

Några timmar senare mörknade den skuggan ytterligare. Ministern för samordning av välgörenhet, Brooks Newmark avgick. Detta sedan han fått veta att tidningen Sunday Mirror skulle publicera meddelanden och nakenbilder som han har skickat via internet till det han trodde var en tjugoårig kvinnlig kampanjarbetare för partiet. I verkligheten var det en frilansjournalist med en falsk profil.

Ministern fick kontakt med den påstådda kvinnan genom Woman2Win, det är en kampanj han själv startat för att stärka kvinnors roll i politiken.

Ytterligare ett pikant inslag i sammanhanget, att Newmark föreslog att den påstådda kampanjarbetaren och han skulle träffas på kvällarna under partikonferensen, när ministern stökat undan dagens alla möten.

Tillsammans ger avhoppen en besvärande bild för premiärminister Cameron att hantera. Reckless beskriver Tories som ett elitistiskt parti med bristande respekt för folket. Och den avgångne Newman är en multimiljonär som gjort sin förmögenhet i den sedermera kraschade banken Lehman Brothers.

Han bor med sin familj i ett sexvåningshus i lyxområdet Knightsbridge i London, granne med superrika arabiska prinsar och ryska oligarker.