Storbritannien: Stor vrede mot avhoppande parlamentsledamot

1:39 min

I Storbritannien inleddes i dag det konservativa regeringspartiet Tories sista partikonferens före parlamentsvalet i maj. Det står klart att Tories vill se en förändring av hela det politiska systemet i landet. Men en stor del av öppningstalet ägnades åt ett rasande angrepp på parlamentsledamoten Mark Reckless, som i går lämnade Tories och istället anslöt sig till det högerpopulistiska Ukip.

– Vi har blivit förrådda. Jag delar er vrede. Han ljög och ljög och ljög, sa Grant Shapps, parlamentsledamot och formell ordförande.

Shapps tog tjuren vid hornen när han inledde partikonferensen här i Birmingham i eftermiddag. Han gick till rasande angrepp mot parlamentsledamoten Mark Reckless som i går meddelade att han lämnar Tories och istället går över till det högerpopulistiska partiet Ukip.

Ukip har nått stora framgångar med sitt budskap att Storbritannien bör lämna EU så fort som möjligt och att invandringspolitiken måste ändras radikalt. Väljarna röstade på Reckless för att han stod bakom ett partiprogram som de ville ha. Det förtroendet har han svikit, sa Shapps.

Avhoppet har riskerat att dominera stora delar av konferensen, som ska diskutera och godkänna partiets strategi inför valet om åtta månader.

Men redan innan diskussionerna är en sak klar, förklarade Mark Shapps: Tories kommer att driva en genomgripande förändring av det politiska systemet i landet. Parlamentsledamöter från Skottland ska inte få rösta i frågor som rör England.

Det följer av att Skottland ska få självbestämmande över skatter, utgifter och välfärdspolitik, som utlovades inför folkomröstningen om självständighet. Storbritannien kan alltså vara på väg att förvandlas till en federation av starkt självstyrande delar.

– Engelska röster för engelska lagar, sa Grant Shapps.