Tusentals drabbade av hemsidebluff

1:46 min

Ett företag köper en hemsideadress som innehåller ditt namn och vill sedan att du köper det dyrt. Flera tusen svenskar tros ha blivit kontaktade under året.

P4 Göteborg har pratat med en av dem som fått sitt namn registrerat.

– Jag blev väldigt förvånad och undrade vad det var för något. Jag äger inte ens ens en dator och vet inte vad ett domännamn är så jag blev orolig, säger kvinnan som vill vara anonym.

I brevet står det att en privatperson köpt en hemsideadress som innehåller hennes namn, och nu vill denne sälja det vidare för 300 euro.

Det första brevet låter sakligt, men om man surfar in på hemsidan där ens namn säljs tar det en betydligt otrevligare ton.

– Det finns många krafter i samhället som vill utnyttja alla tänkbara kanaler för propaganda av alla möjliga slag, skriver avsändaren, ett företag registrerat i Estland.


Peter Forsman är domänexpert på stiftelsen Punkt SE som ansvarar för webbsidor som slutar på .se eller .nu. Han känner väl till företaget som ligger bakom breven.

– Den här verksamheten kontaktar personer som överensstämmer med namnsträngen och erbjuder dem att köpa loss domännamnet. Ofta under förtäcka hot om att det annars kommer att läggas upp mindre seriöst material, säger han.

Exakt hur många som ofrivilligt fått en hemsideadress med sitt namn i registrerat är oklart, men Peter Forsman tror att det rör sig om flera tusen svenskar. Framförallt är det offentliga personer som råkat ut för det, ofta politiker eller mediapersonligheter.


Att registrera en hemsideadress som innehåller någon annans namn strider inte mot Punkt SE:s regler, men Peter Forsman rekommenderar den som råkat ut för detta att kontakta Polisen.

– Om man anser sig blivit utsatt för brott tycker jag att man ska polisanmäla så att en förundersökningsledare eller åklagare kan ta ställning till om det är olagligt eller inte, säger han.