EU-par­lament­et frågar ut Cecilia Malmström

Kandidaterna till den nya EU-kommissionen frågas ut. På måndagen inleddes utfrågningen med Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, nominerad till den tunga posten som handelskommissionär. Oro för frihandelsavtalet med USA väntas dominera utfrågningen, och huvuden kan komma att rulla bland kandidaterna, tror Ekots EU-reporter Susanne Palme.

Ekot på plats i Bryssel: Så gick utfrågningen av Malmström

EU-parlamentet kommer att ställa 45 frågor till Malmström, för att bilda sig en uppfattning om hon är lämplig till posten som handelskommissionär. Två svenska parlamentariker finns med bland frågeställarna, Christofer Fjellner (M) och Marita Ulvskog (S).

Ekots EU-reporter Susanne Palme är på plats i Bryssel för att följa utfrågningarna.

Vilka frågor väntas hon få?

– Det kommer att handla mycket om frihandelsavtalet med USA. Hon kommer att leda de förhandlingarna och det finns en stor oro på många håll om vad förhandlingarna kommer att innehålla, säger Susanne Palme.

– Parlamentet vill veta hur hon ser på de kontroversiella delarna av avtalet, att hon lovar att inte det kommer påverka miljölagstiftning eller djurskydd, exempelvis.

Vilka är de stora frågorna om frihandelsavtalet med USA?

– Det handlar både om miljö- och djurskydd, där de gröna och den socialistiska gruppen oroas för att EU kan tvingas acceptera hormoner i importerat kött, eller tillåta exempelvis klodoppade kycklingar – något som inte är tillåtet i EU men som är det i USA.

– En annan het fråga som socialistgruppen driver är att de inte vill ha en klausul för skydd av företag som investerar i Europa. Det handlar om att företag ska kunna gå till domstol om de känner sig illa behandlat, och väcka talat mot ett land. Exempelvis så som svenska Vattenfall gjort när tyska staten stoppat kärnkraften, efter det att företaget gjort investeringar.

Hur säker kan kommissionens ordförande vara på att få sitt nya team godkänt?

– Den nya kommissionsordföranden Jean Claus Juncker var parlamentets kandidat – det är första gången parlamentet fört fram en egen kandidat till posten – så det finns en koalition med de stora partigrupperna bakom honom.

– Däremot kan några huvuden komma att rulla. Parlamentet kan bara godkänna hela kommissionen, men exempelvis Spaniens kandidat har fått så hård kritik att landet självt kan tänkas dra tillbaka honom. Nästan varje gång är det någon kandidat som avsäger sig sin kandidatur i samband med utfrågningarna, säger Susanne Palme.