Björn Söder efter talmansvalet: Det var tomma ord

2:12 min

Fyra timmar. Så lång tid tog det för Riksdagen att i dag välja ny talman och tre vice talmän. Valet av andre vice talman, som blev Björn Söder (SD), blev en segdragen historia.

Ny talman är socialdemokraten Urban Ahlin och förste vice talman moderaten Tobias Billström. Det var när Sverigedemokraternas kandidat Björn Söder skulle väljas till andre vice talman som den mycket tidskrävande processen satte igång. Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde begärde sluten omröstning.

– Vänsterpartiet vill utnyttja den möjlighet som finns att begära en sluten omröstning i valet av andre vice talman. Vi vill att de ledamöter i denna kammare som inte vill ge sitt aktiva stöd till en sverigedemokratisk talman ska ha en möjlighet att i en sluten omröstning rösta blankt, sade Hans Linde i riksdagen.

Riksdagens samtliga ledamöter, förutom Sverigedemokraterna och en handfull från andra partier, valde att rösta blankt i tre slutna omröstningar. Partierna gav alltså inget stöd för traditionen att det tredje största partiet ska ha posten som andre vice talman.

– Eftersom det blev beslutat i den här typen av omröstning så valde vi att göra det, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Väljarna har ju röstat fram Sverigedemokraterna till tredje största parti. Hade det inte varit mer renhårigt att klubba igenom Björn Söder och följa den tradition som är?

– När det nu blev så, så känner våra representanter i riksdagsgruppen att man inte vill rösta för en Sverigedemokrat, säger Stefan Löfven.

Sverigedemokraternas Björn Söder är besviken på att stödet uteblev:

– De andra partierna sade att de var för den rådande praxisen, utom Vänsterpartiet. Då är man ju inte förvånad att vänsterpartister skulle rösta blankt. Men om de andra nu verkligen stod bakom att de ville följa gängse praxis så borde de ha följt den också. Jag tycker att det visar att det var mest tomma ord, säger han.

Socialdemokraten Urban Ahlin valdes alltså till riksdagens talman och avgående migrationsministern Tobias Billström till förste vice talman. Björn Söder till andre vice talman och miljöpartisten Esabelle Dingizian till tredje vice talman.

Arbetet för Urban Ahlin startar direkt med samtal om regeringsbildning med partiledare nu ikväll.

Sverigedemokraten Björn Söder planerar att i sin nya roll ingripa mot de kläder som vänsterpartisten Rossana Dinamarca hade på sig, en svart t-tröja med texten "SD = rasister".

– Jag tycker inte att det hör hemma i riksdagens kammare, som är demokratins högborg, att man klär sig i sådana politiska attribut. Jag tycker att det är väldigt illa och jag hoppas också att man tar upp detta på gruppledaremötet annars kommer jag själv att ta upp det, säger Björn Söder.