Alla kan åka skridskor - tack vare ny skena i ishallens tak

1:34 min

Med hjälp av en skena som som sitter i taket i ishallen i Kalmar, kan funktionsnedsatta barn- och ungdomar prova på att åka skridskor. Det hela är en del av projektet "Jämlik ishall".

När P4 Kalmar hälsar på i ishallen i Kalmar får en liten tjej som heter Harriet Sandebäck prova det nya systemet, där man med hjälp av en sele, ett rep och en skena i taket gör det möjligt för alla att prova på konståkning - även den som är funktionsnedsatt.

– Den som åker sitter fast i taket med en selanordning som är som en klätteranordning. Och det spelar ingen roll om man ramlar, då blir man bara hängande med benen i luften, förklarar Ann-Marie Lindqvist som är tränare på Kalmar konståkningsklubb.

Tanken med "Jämlik ishall" är att ge alla chansen att röra på sig - oavsett om man har ett handikapp eller inte, och det är inte bara i Kalmar som man gör det här. Projektet finns i flera kommuner i Sverige.

Det drivs av Svenska konståkningsförbundet tillsammans med Svenska handikappidrottsförbundet. Pengarna kommer från Allmänna arvsfonden.

I Kalmar drar man i gång på allvar i oktober - och det är att vara ganska tidigt ute. Fram till år 2017 kommer minst 30 ishallar runt om i landet göras om för att bli mer tillgängliga. Det är målet i alla fall.

Och det är i första hand kommunens särskolor som kommer få tillgång till systemet:

– Ja, just nu är det hela grundsärskolan och gymnasiesärskolan, så det är många elever, även om det givetvis inte är alla som har behov av en sele. Men de som har behov hoppas vi ska kunna få hjälp, säger Ann-Marie Lindqvist.

P4 Kalmar: Och du tycker det här är bra?

– Ja, det är fantastiskt. Nya möjligheter på alla områden.