Klart: Nu är Kinas ekonomi störst

2:02 min

Förändringen är ett faktum. Från och med i dag är Kinas ekonomi större än USA:s, och därmed störst i världen. I alla fall om man räknar på Kinas låga prisnivå och justerar för köpkraften.

På Birger Jarlsgatan, nära Stureplan mitt i Stockholm, finns ett av många tecken på Kinas växande ekonomiska betydelse i världen. I ett pampigt grått hus har den stora banken Bank of China sitt Stockholmskontor. 

När Ekonomiekot kommer på besök finns ingen på Bank och China i Stockholm som kan ge några kommentarer i dag. Men enligt Världsbanken är det i dag, måndag 29 september 2014, då Kina går om USA som världens största ekonomi.

Det hela förutsätter att man utgår från de låga prisnivåerna i Kina. Då, och med hänsyn till köpkraften, framstår den kinesiska ekonomin som större än den amerikanska, berättar Robert Bergqvist, chefsekonom på Banken SEB:

– Den amerikanska ekonomin får se sig omsprungen av den kinesiska ekonomin på grund av att värdet av det som produceras i Kina blir mycket större när du tar hänsyn till den mycket låga prisnivå som du har i Kina jämfört med till exempel USA, säger han.

Om man räknar BNP per invånare, då är det fortfarande stor skillnad eller hur?

– Då är det väldigt stor skillnad utan det är egentligen först när man tar hänsyn till att vi har väldigt olika prisnivåer och att prisnivån i är lägre, det är då får den här köpkraftsjusterade storleken på Kinas ekonomi och det visar sig då att den passerar i dag den amerikanska ekonomin.