Långt kvar till överenskommelse om vinstförbud

1:59 min

En uppgörelse om vinster i välfärden ser ut att ligga långt borta, erfar Ekot och frågan är om en uppgörelse hinner bli klar innan Stefan Löfven ska presentera sin regeringsförklaring på fredag.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är inte säker på att en uppgörelse kan vara klar till fredag. 

– Vi är inte överens, vi är en bra bit ifrån varandra. 

– Skulle du säga att det går bra eller att det går trögt?

– Ja, vi förhandlar men vi är inte överens, så det finns mycket kvar att göra.

Sedan i torsdags diskuterar Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet hur vinsterna i välfärden ska kunna begränsas. Vänsterpartiet har krävt en uppgörelse i den här frågan innan partiet är berett att inleda förhandlingar om nästa års statsbudget.

Vänsterpartiet drev i valrörelsen bland annat ett stopp för vinstdrivande bolag i välfärden och att kommuner ska ha rätt att säga nej till nya friskolor. Men enligt Ekots källor kärvar det i förhandlingarna. Vänsterpartisterna är långt ifrån nöjda med det som Socialdemokraterna och Miljöpartiet hittills har erbjudit.

En av de prioriterade frågorna för Vänsterpartiet är att LOV, lagen om valfrihet, ska rivas upp av den kommande rödgröna regeringen. Den lagen ger medborgarna möjlighet att välja mellan privata och kommunala alternativ. Men enligt vad Ekot erfar fanns ett avskaffande av LOV inte med i det bud som Vänsterpartiet fick i fredags kväll.

– Det är ju en av de frågor som nu samtalas om, nu får vi se vad samtalen slutligen landar i, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Enligt Ekots källor finns det starka interna krav på att Vänsterpartiet förhandlar fram en bra uppgörelse i vinstfrågan, annars riskerar partiet en svekdebatt, eftersom ett stopp för vinster i välfärden var den i särklass viktigaste valfrågan. En ledande vänsterpartist uttrycker det som att det finns en förväntan från partimedlemmar att förhandlarna ska hålla emot "jäkligt långt".

Det är Vänsterpartiets partistyrelse som ska godkänna en eventuell uppgörelse, och ledamöterna kan kallas in med kort varsel. Ett möte är inplanerat nu på lördag, alltså dagen efter att Stefan Löfven ska läsa upp sin första regeringsförklaring i riksdagen. Och Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt är inte inte säker på att en överenskommelse om vinster i välfärden hinner bli klar ens till lördag.

– Jag vågar inte säga det säkert.