Jack Werner avslöjar myter och vandringssägner på nätet

13 min

Journalisten Jack Werner granskar det som sprids mycket i sociala medier med en kritisk blick för vad som egentligen är sant på nätet. 

Falskt: "Han fick maskar i hela kroppen efter att ha ätit sushi"

Falskt: "Facebook försöker inte spionera på dig"

Sant: "Krukväxten kan förgifta ditt husdjur"

Så kan rubrikerna till Jack Werners artiklar i Metros Viralgranskaren se ut. Hans jobb går ut på att kritiskt granska nyheter som spritt sig vida i sociala medier. Ofta visar de sig vara bluff och båg.

– Det hela började när jag skrev om en falsk mordhistoria som spreds som en löpeld via sociala medier. Mitt avslöjande fick ett gott mottagande och jag förstod att det här var ett område som behövde uppmärksammas mer, berättar han. 

Inte svårt att avslöja
Jack Werner berättar att det oftast inte är särskilt svårt att avslöja en fejkad historia som spritt sig och som folk helt utan källkritisk blick delat på sin egen Facebooksida. Fallet med det falska mordet gick ut på att en uppskattad barntandläkare skulle ha blivit mördad av en person med utländsk bakgrund.

– Jag gjorde en enkel sökning på tandläkarens namn och det kom inte upp någonting. Jag ringde till olika tingsrätter och kunde konstatera att namnet inte fanns hos någon, berättar han. 

Efter ytterligare research kunde Jack Werner med säkerhet avslöja att mordet var påhittat av någon med rasistiska motiv. 

– Det är ganska sällsynt att helt och hållet hitta på en mordhistoria på det här sättet, men det är väldigt vanligt att historier som sprids i sociala medier är antingen helt eller halvt falska, säger han. 

Vandringssägner
Jack Werner berättar att mycket av det som sprids på nätet har folkloristiska drag som liknar gamla vandringssägner. 

– Just nu gäller många av dem tiggare. Att de är organiserade och egentligen är jätterika. Det säger en del om hur vi ser på tiggare, berättar han. 

Jack Werner hoppas att hans granskning ska bidra till att återupprätta förtroendet för medier, som han menar har dalat på senare år. 

– I kölvattnet av den här förtroendekrisen har alternativa medier uppstått, som inte drar sig för att tumma på sanningen och som i vissa fall har en hatisk agenda, säger han.