Sutips köttfärspaj med karljohansvamp

100 g karljohan

100 g höstkantareller

30 g gul trumpetsvamp

eller blandad svamp (kokas, sila av och skölj med kallt vatten)

½ gul lök, hackad

½ röd lök, hackad

1 purjolök, strimlad

100 g nötfärs

lite soja och salt, smaka av

½ dl grädde

100 g riven svensk hårdost

2 ägg, 1 ½ ner i köttfärsen och ½ att pensla med

Två stora plattor färdig smördeg på rulle (finns i kyldisken)

Sätt ugnen på 210-220 grader.

Dela ner svampen och koka den sedan mjuk. Häll av vattnet i en sil och skölj svampen i kallt vatten. Låt rinna av.

Hacka gul lök och rödlök. Strimla purjolök.

Fräs lök, purjolök och köttfärs i smör i en stekpanna. Salta lätt. Tillsätt också svampen.

Krydda med lite soja.

Fräs allt till färsen är klar och löken är mjuk. Löken ska inte brynas, bara bli mjuk.

Häll upp på en tallrik och låt svalna.

När köttfärsröran svalnat lägger du den i en skål och blandar med grädde och riven ost.

Vispa ihop 2 ägg lätt i en skål. Blanda ner motsvarande 1 ½ ägg i köttfärsröran. Spara resten av ägget till pensling senare,

Sila bort vätskan från köttfärsröran. (Släng den inte utan spara och gör soppa på den. Tillsätt då blomkål i buketter, samt mjölk och ½ buljongtärning.)

Lägg en stor rektangel med färdig köpt smördeg på ett bakplåtspapper på en bakplåt.

Fördela köttfärs- och svampröran på smördegen, men spara ett par centimeter runtom. Pensla dessa centimetrar med äggvispet. Lägg en smördeg över och tryck fast den i den penslade degen under. Pensla även ovansidan av smördegslocket med ägg.

Grädda i 210-220 grader ca 20-30 min till fin färg.