Namninsamling mot mobbning i Västerås

4:40 min

Många har reagerat på en krönika av Vicktoria Bagi i VLT, där hon beskriver sin förtvivlan över att hennes barn blir mobbat i skolan. Nu har Vicktorias kompis Mia Björkström startat en namninsamling för att vi ska reagera mot mobbning.

I en krönika i VLT  skriver Vicktoria Bagi om den vanmakt och förtvivlan hon känner när det kommer ett rop på hjälp från hennes barn. Barnet blir mobbat och det har pågått en tid, "alldeles för länge", som Vicktoria skriver. Och hur hon än försöker blir det inget stopp på mobbningen.

Många har läst, delat och reagerat på krönikan. Mia Björkström har startat uppropet "Stopp nu! Aldrig acceptera mobbing!" för att rikta uppmärksamhet mot mobbning, ett problem som drabbar tusentals barn varje dag.

– Det är viktigt att man tar minsta signal om mobbing på allvar från första stund det uppdagas, eller från först det misstänks, säger hon.

Mia Björkström vill uppmärksamma både föräldrar, skolpersonal och politiker på problemet. De vuxna måste lägga sig i mer.

– Jag var ute häromdan och pratade både min egen son och två andra barn tillrätta, om hur viktigt det är att alla får vara med och leka när en pojke faktiskt stod utanför. Då känns det skönt att vara vuxen och se det. Och det är väl det det handlar om. Att vi ser som vuxna, och att vi tar tag i det. Och att vi tar tag i det oavsett om det är på en lekplats eller en skola, säger hon.

Vi är ju lite rädda annars för att lägga oss i uppfostran av andras barn?

– Visst kan det vara svårt. Men det handlar kanske inte om att uppfostra, utan om att tala om att "hörrni, jag såg att den här pojken inte fick vara med, hur kommer det sig? Kan inte alla vara med och leka?"

Mia har själv sett mobbning på nära håll.

-– Jag har sett att mobbning kan få konsekvenser upp i vuxen ålder om man inte tar tag i det. Här har vi en engagerad förälder som verkligen gör allt och försöker påtala problemet för både skola och politiker. Tänk alla de barn som inte har engagerade föräldrar, där ingen står upp för dem, där det inte finns tillräckligt med personal på skolgården, där de här extra ögonen inte finns, säger hon.

Nästan 500 personer har i nuläget skrivit på namninsamlingen på skrivunder.com. När tillräckligt många har undertecknat uppropet ska namninsamlingen överlämnas till ansvariga politiker och tjänstemän.