Upp emot 1000 fågelungar ihjälslagna i Gävlebukten

2:50 min

Upp emot 1000 skarvungar kan ha dödats när ett okänt antal människor gick iland på dom bägge öarna Båkharen och Skräddarhällen utanför Gävle tidigare i år.

Förutom att ha dödat fågelungarna så har också förövarna sågat ner mellan 200 och 300 träd som fåglarna använt som boplatser, och dessutom försökt bränna öarna.

Polisen betraktar detta som ett av de största artskyddsbrotten i länet. Henrik Forssblad är chef för polisens miljörotel i Gävleborg.

– Jag har jobbat med miljöbrott under väldigt lång tid inom polisen och jag har inte sett den här omfattningen tidigare, säger han.

Det var ute på de obebodda öarna Båkharen och Skräddarhällen i Yttre fjärden, utanför Gävle, som brottet ägde rum i slutet av maj i år.

– Det var en omfattande förstörelse. Runt tvåhundra träd blev nedsågade och man har även försökt elda upp delar av öarna utan att lyckats. Ett stort antal skarvungar har också slagits ihjäl, säger Henrik Forssblad.

Vet man hur många ungar det är?

– Det finns uppskattningar på upp emot tusen, men många hundra i alla fall med säkerhet, säger han.

Det var efter ett tips till länsstyrelsen som det hela uppdagades och polisanmäldes. Sara Lindqvist var en av tjänstemän på länsstyrelsen som åkte ut till de skövlade öarna.

–  Vi kunde konstatera att ett stort antal boträd hade fällts på de här öarna, säger Sara Lindqvist.

Mellan 200 och 300 träd var det som hade fällts på dom bägge öarna, på Båkharen hade samtliga boträd fällts. Dessutom har någon försökt att tända eld på träden. Från att ha varit två av länets största skarvkolonier så fanns det nästan inga häckande skarvar kvar när länsstyrelsen var där i början av juli.

Vem eller vilka som har begått dom här brotten - som betraktas som grovt jaktbrott och brott mot artskyddsförordningen som kan ge fängelse i upp till fyra år - vet polisen ännu inte, men med största sannolikhet är det inte ett enmansverk.

– Det är en sådan omfattande skadegörelse och skedde under relativt kort tid, säger Henrik Forssblad.

Hur kort tid vill inte Henrik Forssblad gå in på. Men han tycker att det är konstigt att det är så tyst och att ingen vill berätta, med tanke på att det måste har varit många som var med dom där dagarna eller nätterna på Båkharen och Skräddarhällen i slutet av maj.

– Det gör man annars ofta när det handlar om den här typen av brott som ställer till en skada. Då brukar vi kunna få mer tips, säger Henrik Forssblad.

Varför tror du att det är så tyst?

– Det kan jag bara gissa. Men det finns naturligtvis människor som har en negativ bild av skarvar och som tycker att man kan ta lagen i egna händer eftersom man inte gillar just den här lagstiftningen, säger han.