Stort utsläpp av amerikansk hummer i Gullmarsfjorden

1:37 min

Ett rekordstort utsläpp av amerikansk hummer har upptäckts i Gullmarsfjorden. De senaste veckorna har åtta humrar upptäckts, lika många som hittats de senaste sex åren.

Mats Ulmestrand är fiskebiolog på Havsfiskelaboratoriet i Lysekil som samlar in upphittade amerikanska humrar.

– Det är väldigt oroande att det skett ett sådant utsläpp. Det är olagligt, man får inte lov att ha amerikanska humrar i havet, säger han.

Förmodligen beror utsläppet på att någon olagligt förvarat levande amerikansk hummer i burar i havet och att de sedan rymt.

På bara ett par veckor har åtta amerikanska humrar hittats i Gullmarsfjorden. Det är fler exemplar än vad som hittats sammanlagt sedan 2008 då den första amerikanska hummern siktades i svenskt vatten. Tre av de som har hittats är dessutom rombärande honor.

– Det är allvarligt om vi har rombärande honor, för de har redan parat sig och det är befruktade ägg och då kan det komma stora nya kläckningar av amerikansk hummer, säger Mats Ulmestrand.

Det kan vara dåliga nyheter för den inhemska europeiska hummern.

– Dels är de av en annan art och växer snabbare och kan konkurrera ut den europeiska hummern och de kan vara bärare av parasiter och sjukdomar.

En amerikansk hummer är väldigt lik den europeiska men är mer grönaktig i färgen, har orange taggar och har ofta en eller två taggar under pannhornet. Och om man får upp en amerikansk hummer kan den lämnas in till Havsfiskelaberatoriet i Lysekil. 

– Då får vi ta och titta på den och om det visar sig att det är en amerikansk hummer får man 500 kronor i belöning för att man lämnat in den, säger Mats Ulmestrand.