Vätgassamhälle

Japan vill köpa vätgas från Norge

1:48 min

Japan har bestämt sig för en stor satsning på energi från vätgas de närmaste decennierna. Vätgas som kan tillverkas av vanligt vatten med hjälp av el, ger inga koldioxidutsläpp och kan enligt de japanska myndigheterna bli en viktig del i landets framtida energimix. Nu diskuterar japanska myndigheter att få köpa vätgas från Norge, gjord med hjälp av svensk och norsk vatten- och vindkraft.

– Jag har fått besök tre gånger de senaste två veckorna från Japan och då har vi diskuterat storskalig export av vätgas baserad på norsk förnybar energi till Japan, säger Steffen Møller-Holst på det norska teknikforskningsinstitutet Sintef.

Japan importerar idag 95 procent av sin energi eftersom landets kärnkraftverk står stilla efter Fukushimakatastrofen. Det handlar om fossil energi som leder till ökade koldioxidutsläpp. Därför har regeringen bestämt att redan till nästa år bygga 100 vätgasmackar för att få ner utsläppen från trafiken. Samtidigt beräknas de första serietillverkade personbilarna som kan tankas med vätgas komma ut på marknaden och om 25 år ska vätgas vara en betydande del i hela landets energisystem.

Nu vill Japan ha hjälp av Norge för att börja producera vätgas med hjälp av el från vatten- och vindkraft. Gas som sedan kan transporteras i flytande form med tankbåtar. Steffen Møller-Holst, som leder det norska expertrådet för vätgasteknik, berättar att ett stort antal japanska delegationer besökt honom de senaste åren.

Den japanska regeringen har givit tillstånd att bygga en första mindre tanker som ett första försök för transport av gasen och redan 2017 räknar Steffen Møller-Holst att den första vätgasen kan skeppas från Norge till Japan. Gas som även kan ha producerats med svensk el eftersom Norges och Sveriges elsystem är ihopkopplade.

– Det är de nordiska goda vindförhållandena som gör att det är ett område som kan leverera förnybar energi till Japan och det finns ingen grund till att den energin inte skulle komma från Sverige, avslutar Steffen Møller-Holst.