Körsbärsträdgården har premiär i helgen i Gävle

0:54 min

I helgen har Folkteaterns uppsättning av Tjechovs "Körsbärsträdgården" premiär i Gävle. Förändring är nyckelordet när den gamla ryska släktgården än en gång står hotad.

På Folkteatern i Gävle är väggarna täckta av vit skrynklad papp. På det kala trägolvet finns enstaka möbler utplacerade.

I Anton Tjechovs klassiska pjäs "Körsbärsträdgården" står det ryska samhället inför stora förändringar. Några år senare kommer en revolution att svepa med sig landet.

En familj återvänder till sin gamla släktgård, där ekonomin gått i kras. Familjen har bara en månad på sig att försöka rädda sin gamla gård, med den tillhörande körsbärsträdgården.

En bild av nya, ovissa situationer som kan projiceras på fler platser och tider än de som pjäsen ger uttryck för.

Många i Gävleborg kan nog känna igen sig i rädslan inför att allt inte alltid kommer att vara som det är nu, tror den konstnärlige ledaren Michael Cocke.

– Gävleborg är verkligen ett län i förändring, från industi och skogsbruk och det gamla sättet att försärja sig på. Det går inte längre. Det är en stor smärta för många, att förlora jobbet eller kanske inte kunna bo kvar där man bor, säger han.

Samtidigt vill pjäsen även ge känslan av att människan kanske trots allt kan påverka sitt eget öde, även i tider av förändring.

– Kollektivt så går det att ända på saker, att få andra livsvillkor eller att hantera förändringarna på nya sätt, tror Michael Cocke.

Även inom Folkteatern inträffar snart en förändring, där den konstnärlige ledaren Michael Cocke själv slutar.

– Jag har varit här i sju år och gjort femton produktioner. Det har varit jätteroligt. Men det har vuxit fram att gå vidare när det är dags att gå vidare, även om man kanske inte är helt färdiga med varandra, säger han.

Skådespelerskan Myra Neander uppskattar mycket arbetet med detaljer, som är extra tydligt vid gestaltning av Tjechovs texter. Nu återstår ett intensivt repetitionsarbete inför premiären på söndag. Föreställningen kommer sedan att turnera runt i Gävleborg.  

– Det ska bli kul, men jag är väldigt nervös, säger hon.