Björklund: "Energipolitiken börjar med en härdsmälta"

Jan Björklund är starkt kritisk till den rödgröna uppgörelsen om kärnkraften. "Den rödgröna energipolitiken börjar med en härdsmälta.", säger folkpartiledaren. 

Folkpartiledaren är kritisk till överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om kärnkraften.

– Jag uppfattar inte att de är överens, de ger totalt olika budskap. Den rödgröna energipolitiken börjar med en härdsmälta. Åsa Romson säger att det här innebär att reaktorer ska snabbavvecklas, och detta dementeras av Stefan Löfven. Så nu måste de först klara vad betyder den här energipolitiken de har presenterat idag, säger Jan Björklund. 

Stefan Löfven säger att han vill föra blocköverskridande samtal, vad säger du om det?

– Det välkomnar vi, men då måste vi också få samtala om viktiga frågor. Det kan inte vara så att Åsa Romson i förväg har bestämt vad en överenskommelse ska sluta i. Det måste finnas en öppen resonerande ton och där vi också måste få diskutera kärnkraftens framtid och där vi från vårt håll menar att de gamla kärnkraftverken bör få ersättas med nya, det kommer att behövas både för klimatet och för jobbens skull 

Hur ser du på att sätta dig i kärnkraftssamtal där man redan har de här ingångarna, med höjda avgifter och skatter?

– Jag utgår från att detta är frågor vi får diskuterade i de samtalen, för om allt är avgjort i förväg då finns det inget att samtala om. Och det vore ett väldigt olyckligt sätt för den här nya svaga regeringen att börja sitt samarbete i riksdagen.