Norrbotten

Länsstyrelsens nej till gruva i Kallak frambringar tårar hos Blind

Länsstyrelsen i Norrbotten är nu klar med sitt yttrande angående gruvbrytning i Kallak, i Jokkmokks kommun. I yttrandet avråder Länsstyrelsen Bergsstaten från att bevilja bearbetningskoncession. Det skriver NSD i sin nätupplaga ikväll.

– Jag har inte sett beslutet själv utan blev uppringd av någon som berättade, säger Fred Boman, VD för Beowulf Mining. Det medan glädjetårar sprids i Jokkmokk:
– Beowulf Mining vs. Våra barn och barnbarn: 0-2, skriver Henrik Blind på Instagram.

Enligt NSD på nätet så har Länsstyrelsen i Norrbotten ikväll undertecknat sitt yttrande gällande gruvbrytning i området Kallak 1, i Jokkmokks kommun. Det här frambringar tårar hos Henrik Blind:

– Tårarna rinner av glädje då länsstyrelsen återigen har avslagit företagets bearbetningskoncession, skriver han på sitt instagramkonto.  

Det som Länsstyrelsen framförallt har invändningar emot är transporterna, som innebär att det kommer att fraktas stora mängder malm genom renbetsland.

Enligt artikeln i NSD skriver länsstyrelsen:
"Efter genomgång av det material som bolaget har presenterat kan länsstyrelsen inte utesluta att den markanvändning som planeras i området kan medföra oåterkallerliga förändringar, av betydelse, för nuvarande markanvändning." 

--Ikväll är dom stora vinnarna våra barn och barnbarn. Evig respekt till alla er som kämpar, brinner supportar vår kamp, skriver Henrik Blind.

För precis ett år sedan riktades hård kritik mot den miljökonsekvensbeskrivning som bolaget Jokkmokk Iron Mines AB hade lämnat in. Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet menade då i en skrivelse till länsstyrelsen att gruvbolaget inte tillräckligt väl beskrivit hur en eventuell gruvbrytning i Kallak kommer att påverka världsarvet Laponia.

Och i november ifjol sa länsstyrelsen i ett yttrande till Bergsstaten bolagets ansökan och miljökonsekvensbeskrivning gällande Kallak har brister. I yttrandet sa länsstyrelsen att det inte går att bedöma om gruvverksamhet är lämpligt i det aktuella mark- och vattenområdet.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio