S och M vill styra Håbo tillsammans

Nu meddelar Socialdemokraterna och Moderaterna i Håbo Kommun att de har för avsikt att styra kommunen tillsammans.

Socialdemokraternas kommunalråd i Håbo, Agneta Hägglund, planerar att fortsätta som ordförande för kommunstyrelsen om man skulle komma överens med Moderaterna om att bilda majoritet.

– Nu sätter vi oss ner med Moderaterna. Syftet är att kunna bilda en stark majoritet.

Ni är två stora partier, vill du behålla ordförandeposten?

– Det vill jag naturligtvis behålla. Vi fick ju femton mandat, så det känns rätt naturligt att jag behåller kommunstyrelseposten.

Idag medelade Socialdemokraterna och Moderaterna i Håbo att de nu ska börja förhandlingar för att se hur de skulle kunna styra kommunen tillsammans. Socialdemokraterna har ju även suttit den senaste mandatperioden i majoritet, tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Bålstapartiet. Men den majoriteten var inte möjlig längre, eftersom Bålstapartiet tappade ett mandat. Nu är det alltså S och M som gäller, om samtalen går som de ska.

– Vi har haft ett bra samarbete under åren. Vi har ju varit i majoritet och de i opposition, men vi har fört diskussioner även under den tiden och har haft ett bra samtalsklimat, menar Angeta Hägglund (S).

– Vi sitter just nu och pratar med varandra och får se vad det kan leda till, säger Carina Lund, Moderaterna. Mer vill hon inte säga om förhandlingarna.

Vilka frågor man kan komma att behöva kompromissa om är för tidigt att säga något om säger båda partier. Man vill inte kommentera något om innehållet i diskussionerna.

Men tidigare har Moderaterna sagt att partierna har väldigt olika program och att man ligger långt ifrån varandra.

Moderaterna har till exempel varit kritiska till hur ekonomin har skötts i kommunen - man tycker att man lånar för mycket pengar. Men nu ska man alltså stöta och blöta sina olika hjärtefrågor för att se om och hur man kan vaska fram en gemensam grund.

– Ja det återstår ju att se.

Om det nu kör ihop sig och ni inte kommer överens nu när ni har sagt att ni har för avsikt att bilda majoritet med Moderaterna, hur ska ni då få ihop något med de andra som nu är utestängda?

– Ja det återstår ju också att se. Nu börjar vi så här, och så får vi se hur långt det leder.

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se