Snart öppnar dörrarna till 36 år av svensk skatehistoria

8:47 min

När skateboarden nådde Sverige sattes några av de första tricken på Sergels torg i Stockholm och nu öppnar utställningen som berättar om svensk skatekultur från 1978 och framåt.

Martin Karlsson är skatejournalist och medverkar under utställningen.

– Man kan säga att skatekulturen kom till Sverige över en natt. Och det började med moralpanik, det blev kriminellt och beskrevs som en fara för ungdomen på alla möjliga sätt. Rädslan spreds genom en felöversatt läkarartikel från en läkare i Lund där sporten beskrevs som livsfarlig. Informationen stämde ju inte men det var den bilden som spreds och som många tog till sig.

Martin Karlsson började själv åka skateboard 1988 och då hade moralpaniken lugnat sig lite även om det fortfarande var ett brott att åka på gatan.

– I Södertälje som jag kommer från var det olagligt att åka på gatorna och man kunde få böter, men då hade nog den värsta paniken lagt sig. Synen på skateboardkulturen är nog ganska delad i dag där några vill ta in sporten i OS medan andra fortfarande tror att det bara är skador och elände.

Sarah Thorén från föreningen No Limit jobbar för att få fler tjejer att börja med skateboard.

– Som skateande tjej fick man ofta mothugg och blev rätt taskig behandlad av andra. Med No Limit vill vi bryta den normen och få fler tjejer att börja med sporten, och det har ju blivit bättre. Vi vet att många tjejer vill hålla på med det här och därför har vi gjort ett par satsningar, läger och andra grejer för att få fler att komma igång. Vi har kanske inte målsättningen att det ska finnas lika många tjejer som killar i skatevärlden men i alla fall att det ska vara lättare för den som vill börja.

Utställningen öppnar imorgon 3 oktober på Kulturhuset i Stockholm.