Länsstyrelsen säger nej till Kallak

1:14 min

Länsstyrelsen säger nej till Jokkmokk Iron Mines ansökan om bearbetningskoncession i Kallak, nordväst om Jokkmokk. Nu ligger beslutet hos Bergstaten.

Sedan 2011 har Jokkmokk Iron Mines planerat att öppna en järnmalmsgruva i Kallak, fyra mil nordväst om Jokkmokk. Men i Länsstyrelsens yttrande till Bergstaten säger man nej till gruvverksamheten, då man anser företaget varit företaget varit för otydliga i hur transporterna ska gå till.

- Man ska veta att transportvägarna ut går genom obruten mark. Följderna från detta kan vara oåterkalleliga. Och genom att man inte förklarat hur det ska gå till, så kan vi inte heller ta ställning till det, säger Sven-Erik Österberg, Landshövding i Norrbotten.

Det är inte första gången Jokkmokk Iron Mines ansökningar får kritik. I fjol menade Länsstyrelsen att företagets ansökan var så bristfällig att man inte kunde ta ställning till den. Nu har man fått komplettera och förtydliga, men enligt Länsstyrelsen är planerna fortfarande för otydliga. Och så länge man inte vet hur det är tänkt att gå till, så riskerar man rennäringen, och i förlängningen också världsarvet Laponia.

- Skulle det påverka väldigt mycket av flytten nere i skogslandet, med vinterbetesland och sådant, så förstör man också förutsättningarna till världsarvet. Det blev världsarv tack vare att det fanns rennäring. Därför är det extra viktigt med rennäringen i det här fallet, för det påverkar världsarvet, säger Sven-Erik Österberg.

Nu ligger ärendet hos Bergsstaten, som beslutar i frågan. De har hittills aldrig gått emot Länsstyrelsens yttrande. Skulle det bli ett nej även från Bergstaten, har Jokkmokk Iron Mines möjligheten att överklaga till regeringen.

Företaget som äger Jokkmokk Iron Mines, Beowulf Mining, säger i ett pressmeddelande att man fortfarande är övertygade om att gruvdrift och rennäring KAN samexistera i Kallak. Man hoppas också att Bergstaten kommer att säga ja till bearbetningskoncessionen när de sett över handlingarna.