Afasiförening firar jubileum

5:00 min

I år fyller Värmlands Afasiförening i Karlstad 35 år. Hit kan de som drabbats av afasi vända sig för att få hjälp att utveckla sin språk- och talförmåga efter exempelvis en stroke.

– Att ha afasi kan innebära så mycket. Det kan vara allt ifrån att en del kan prata, men de kan inte ta in vad man säger, de kan  inte förstå innebörden i ordet, utan det tar längre tid. Andra kan inte tala alls, men de vet vad de ska säga men det kommer inte  ut. En del pratar men det de säger kommer ut som andra ord, säger Susanne Björkegren som är verksamhetschef för föreningen.

Syftet med föreningen är att hjälpa medlemmarna hålla igång språket genom bland annat samtal i grupp, studiecirklar och övningar på datorn. Men även att träffa andra som är i samma situation.

– Det här hjälper genom att få mer gemenskap, en större självkänsla och att faktiskt lära sig att våga. Här vågar man prata  tillsammans för här är alla på samma nivå, säger Susanne Björkegren.

Iréne Eriksson har varit med i föreningen i 2 år och berättar om hur det är att ha afasi.

– Det är så mycket som man skulle vilja säga men man har inte möjlighet att göra det för då låser det sig någonstans i huvudet.  Därför pratar jag med de jag känner och de jag inte känner pratar jag inte med. Här bryr jag mig inte om det för här finns det folk  som har det lite värre än mig och som har det lite bättre än mig.

I dag är även Maj-Britt Carlson med. Hon är 90 år gammal och äldst bland alla medlemmar i föreningen. 

– Jag kan väl inte allt som jag kunde innan. Det går för sakta i mitt huvud, jag vet precis vad jag ska säga, men jag får inte fram det. Så nu är det väldigt svårt hemma för jag är ensam, så därför är det jättebra med afasiföreningen, då är flickorna här och mina vänner som kommer och vi kan prata. Vi tycker att vi är lika allihop, säger Maj-Britt Carlson.