Ebola smittar via luften

1:35 min

Det har många gånger påpekats att ebola smittar via kroppsvätskor som blod och kräkningar. Men viruset är också luftburet.

Vid det aktuella ebolautbrottet sägs det ofta att ebola smittar via kroppsvätskor. Men ebolaviruset smittar också via luften, även om det då inte är särskilt smittsamt.

Det här säger Bo Niklasson som tidigare varit chef för den försvarsmikrobiologiska enheten vid dåvarande Smittskyddsinstitutet. Och han varnar för risken att viruset kan mutera.

– Frågan är egentligen inte om det är luftburet eller inte, utan graden av luftburenhet. Och den är låg just nu. Men det som är intressant är risken för att den ska öka. Hur stor är sannolikheten? Och där blir svaret att vi vet inte, säger han.

Men att det skulle vara någon risk för att ebolaviruset muterar tillbakavisas av statsepedemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

– Det är inte ett virus som är speciellt förändringsbenäget, utan ett väldigt stabilt virus, säger han.

Det enda experiment som hittills har gjorts med ebola i luft skedde 1995. Forskarna sprutade då på nära håll ebolavirus rakt in i ansiktet på apor med hjälp av pyttesmå aerosoler, alltså små vätskedroppar i luften. I experimentet smittades alla aporna och dog.

Men en smittöverföring på det sättet mellan människor kan bara ske i speciella vårdsituationer, som när man sätter in andningshjälpmedel, säger Anders Tegnell.