Nevs kan bygga andra bilar än Saab

1:35 min

Nevs har i kväll presenterat sin plan för hur företaget ska överleva. Om förhandlingarna med de två asiatiska fordonstillverkarna inte går i lås är planen att även börja bygga andra bilmärken än Saab i fabriken.

Förhandlingarna för att rädda Nevs undan en konkurs pågår för fullt. Inom en snar framtid kan ett bindande avtal vara klart med någon av de två asiatiska fordonstillverkare som Nevs förhandlar med. Exakt hur snart svarar man inte på.

Enligt uppgifter till P4 Väst är det indiska Mahindra och Kinesiska Dongfeng som Nevs förhandlar med. Företagen är intresserade av dels ett samarbete för att utveckla nya Saab-modeller och dels om att bli ny ägare.

Som en del i Nevs rekonstruktion, ett sorts konkursskydd, presenterade företaget under torsdagskvällen sin plan för man ska räddas från konkurs – den så kallade rekonstruktionsplanen.

I planen framgår att det bara den senaste veckan har gjorts flera framsteg i förhandlingarna. Men det finns ändå orosmoln. Förhandlingarna drar ut på tiden och det finns en risk att de inte går i lås.

Därför jobbar Nevs med en plan B, som P4 Väst kunde avslöja. Nu står det klart att planen innebär att Nevs även börjar bygga andra bilmärken än Saab i fabriken i Trollhättan.

– Nevs kan bli kontraktstillverkare och utvecklingspartner åt andra fordontillverkaren, säger kommunikationschefen Mikael Östlund till P4 Väst.

Verksamheten skulle då delas upp i två delar. Dels i bilproduktion och dels ett utvecklingscentrum. I det här fallet pågår förhandlingar med flera intresserade företag, som till exempel behöver mer produktionskapacitet och där Trollhättan kan vara ett alternativ. Det skulle kunna innebära att ett skift i fabriken bygger bilar åt andra bilmärken och att två skift bygger Saab-bilar. Enligt Nevs finns det stora möjligheter att bygga och utveckla bilar åt flera större kunder samtidigt.

Men trots alla oklarheter och att inga bindande avtal finns, så menar ändå rekonstruktören Lars-Eric Gustafsson att det finns goda förutsättningar för att Nevs ska överleva.

”Sammanfattningsvis bedömer undertecknad rekonstruktör att det finns goda förutsättningar för att uppnå en lyckad rekonstruktion av Bolaget och dess verksamhet. Rekonstruktionen bör därmed fortsätta till den 29 november”, skriver Gustafsson i rekonstruktionsplanen, som P4 Väst har läst.