"Tråkigt att Folkpartiet inte lyckas hålla ställningarna i Knivsta"

2:04 min

Efter år av interna konflikter gjorde Folkpartiet i Knivsta nu sitt sämsta val sen Knivsta blev en egen kommun. Sedan valet 2002 har partiet tappat tre fjärdedelar av sina väljare.

– Det är väldigt tråkigt tycker jag att Folkpartiet inte lyckas hålla den starka ställning som vi har haft förut, säger Anne-Marie Morhed som är partiets förstanamn i Knivsta.

Trappan går brant nedåt för Folkpartiet i Knivsta. I valet 2002 - inför att kommunen bildades - så fick man över fjorton procent av rösterna. Det gav fyra platser i kommunfullmäktige.

Nu får man nöja sig med en plats, efter att ha fått mindre än fyra procent i valet för några veckor sedan. Det är ett tapp på 74 procent.

– Jo, det måste man väl säga att det är ett dåligt resultat. Men som det såg ut i våras så såg det ut som om Folkpartiet inte skulle ha ett enda mandat.

I flera år har det varit stridigheter inom partiet lokalt i Knivsta, med två olika föreningar inom partiet. Tongångarna har tidvis varit högljudda.

Inför årets val så kunde man i alla fall enas om en gemensam lista, med Anne-Marie Morhed i toppen.
Hon tror att årets dåliga resultat bland annat hänger ihop med att det går nedåt för partiet även på riksplanet.  Men också att den här splittringen lokalt har påverkat.

– Ja det tror jag.

Varför kan ni inte bara vara sams?

– Det övergår kanske min förmåga att svar på den frågan.

Vad har du för ansvar att samla partiet?

– Jag tycker jag har ett jättestort ansvar nu. Nu måste vi bygga upp ett förtroende, det måste vara vårt absoluta prio framöver.

Nu är det fokus på politiken som gäller säger Anne Marie Morhed. Och hon tror att Folkpartiet kan resa sig igen i Knivsta. Men efter att ha gjort partiets sämsta val sedan kommunen bildades 2003 - kommer hon att sitta kvar?

– Det får vi se, det är ingen som jag har hört i vår organisation som ställer den frågan.

Men du vill sitta kvar?

– Ja, jag anser att jag har fått ett mandat att jobba från.