Grafik: Här är alla ministrarna

11 min

Stefan Löfven, som i går valdes till statsminister, har avslöjat sin regering. Ekot listar de nya ministrarna och deras egna kommentarer på att vara med och styra Sverige.

Löfven: Ett mycket kompetent gäng Direkt: Hör regeringsförklaringen

Stefan Löfvens nya regering består av 24 ministrar. 18 ministerposter går till Socialdemokraterna och sex till Miljöpartiet.

Regeringens snittålder är 45,5 år, enligt TT. Yngst är Aida Hadzialic 27 år, som blir gymnasie- och kunskapslyftsminister. Äldst är 69-åriga Kristina Persson, minister för strategi- och framtidsfrågor.

I den avgående borgerliga regeringen var snittåldern enligt TT 47,9 år.

Regeringen växer också. Den borgerliga regeringen bestod av 23 statsråd.

Stefan Löfven säger att han försökt få till en regering med ministrar i olika åldrar, olika ursprung och hemvist i landet, folk med olika levnadsbanor.

TT: Är det inte riskabelt med många nya oprövade kort?

– Ingen föds i regeringsställning och det finns många som har arbetat i regeringskansliet, säger Löfven som själv gör debut i regeringskansliet.

På frågan om han är orolig för att någon av de nya ministrarna har så kallade skelett i garderoben som de inte berättat om och som kan skapa problem senare, säger han:

– Jag har inte sett något som gör att jag inte känner förtroende för de här personerna.

Nya justitieministern Morgan Johansson (S) tar över migrationspolitiken och ser det som "en stor utmaning" att få två så tunga ansvarsområden, som justitite- och migrationspolitiken.

– Migrationspolitiken i sig är ju så pass stor och viktig, värna asylrätten och samtidigt måste jag säga att det är viktigt att så många som möjligt tar ansvar. Här vill jag bjuda in de borgerliga partierna och Vänsterpartiet och gå igenom frågan.

TT: Vad har du berättat för Stefan Löfven som han borde veta om dig?

– Om jag har några lik i garderoben? Ja, jag har faktiskt två fortkörningar.

Ansvaret för polisen flyttas från justitieministern till inrikesminister Anders Ygeman (S). Han vill att myndigheten ska fungera bättre och tänker slå ihop 21 distrikt redan vid årsskiftet.

– Vi kanske inte har varit så dåliga som det låtit i den offentliga debatten, men jag tror att vi måste få upp den. Fler människor måste få veta att om de blir utsatta för brott måste det lösas, säger Ygeman till TT.

Frågan om att bli minister väntade han sig att få.

– Det låg väl på lut i alla fall, efter att jag varit med i skuggregeringen under lång tid.

En överraskning bland de nya ministrarna var Alice Bah Kuhnke (MP). Kuhnke gick med som betalande medlem i Miljöpartiet i tisdags efter att hon fått frågan om att bli minister.

– Det stora vi gör i nya regeringen är att vi utgår från att kulturen är navet i att upprätthålla den de demokratiska processerna, säger Alice Bah Kuhnke till SVT.

Den nya regeringens utrikespolitik kommer inte innebära stora förändringar jämfört med den som Carl Bildt (M) förde, enligt nyutnämnda ministern Margot Wallström. Wallström underströk att skillnaden är ganska liten mellan de flesta partier i Sverige när det gäller utrikespolitik. Ändå kan man förvänta sig en del förändringar.

– Jag kommer att föra en feministisk utrikespolitik också, säger Wallström. Det innebär ett starkare fokus på kvinnors möjligheter i världen.

Hon lovade också en större folklig förankring. En del av det handlar om närmare samarbete med organisationer som är engagerade i utrikes- och biståndsfrågor.

Regeringen lovar också att erkänna Palestina som stat.

– Detta kan inte komma som en överraskning för någon, säger Wallström och pekar på såväl valplattform som kongressbeslut.