Sverigedemokrat har kopplingar till högerextrema

1:50 min

Sverigedemokraten Mikael Valtersson har privata och affärsmässiga kontakter med personer inom den högerextrema miljön. Detta samtidigt som han sitter med i en statlig kommitté som ska ta fram förslag om det framtida försvaret.

– Personligen tycker jag naturligtvis inte att det är bra, säger Luftförsvarskommitténs sekreterare Bo Tarras-Wahlberg.

Den statliga luftförsvarskommittén utreder just nu helheten och behoven inom framtidens luftförsvar. Här sitter Mikael Valtersson som ledamot för Sverigedemokraterna. Han var tidigare kanslichef för partiet, men slutade 2012. Han har bakgrund inom försvaret och sitter med i partiets försvars- och säkerhetspolitiska råd.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet har Valtersson kontakter med personer inom högerextrema kretsar både på ett privat och på ett affärsmässigt plan, personer som Sverigedemokraterna tar avstånd från.

Bland annat har Valtersson varit pressekreterare för Wiking Mineral, vars huvudägare har band till högerextrema miljöer. Detta samtidigt som han varit representant för Luftförsvarskommittén.

Mikael Valtersson har även uttalat sig för den högerextrema tidningen Nationell I dag i egenskap av säkerhetspolitisk analytiker, enligt Svenska Dagbladet.

– Det är väl uppenbart, det är inte i paritet med en parlamentarisk utredning att, så att säga, ha såna kontakter, säger Luftförsvarskommitténs sekreterare Bo Tarras-Wahlberg.

Vad tycker du om bakgrundskontrollen från SD:s sida av deras ledamot?

– Det kan jag personligen säga, att det tycker jag inte, att det borde kunna hittas lämpligare personer i så fall.

Ekot har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar. Partiets pressekreterare Martin Kinnunen säger till Svenska dagbladet att Valtersson inte kommer att utses för några framtida uppdrag för partiet.

Ekot rättar: I en tidigare version av texten benämndes Mikael Valtersson som riksdagsledamot för Sverigedemokraterna vilket han inte är.