Ardalan Shekarabi från Knivsta blir civilminister

1:38 min

Knivstabon Ardalan Shekarabi (S) kommer att ingå i den nya regeringen. Det framgick när Stefan Löfven presenterade sin lista över statsråd.

Det är onekligen en blixtrande karriär som den 35-årige juristen från Knivsta har gjort. För 25 år sen var han en gömd flykting i Sverige, i dag blev han civilminister i den svenska regeringen. Han är jurist, specialist på offentliga upphandlingar, och just offentliga upphandlingar blir ett av hans ansvarsområden i det nya jobbet.

Som politiker har han bland annat hunnit med att vara ordförande för SSU. Vi har inte lyckats nå honom i dag, men till TT säger han att det känns som en dröm. Och han säger också att han ser det som sin skyldighet att i sitt nya jobb ta med sig det perspektivet han har i och med sin bakgrund som politisk flykting i Sverige. Ardalan Shekarabi växte upp utanför Teheran i Iran. 1989 flydde han och hans mamma till Sverige. Efter att asylansökan avslogs levde de gömda under en period, men efter några år fick de uppehållstillstånd av humanitära skäl. I somras intervjuades Ardalan Shekarabi av P4 Upplands chef Andreas Miller och fick frågan hur han hade kunnat lyckas så bra i sitt nya hemland.

- När jag kom till Sverige fick jag börja i en blandad klass i en skola i Gävle tillsammans med barn till storföretagsägare, barn till kommundirektören, några arbetarklassbarn och några nyanlända flyktingar. Den skolan finns inte längre i Sverige, utan vi har fått ett segregerat skolsystem, och att de mötesplatserna inte finns i så stor usträckning längre tror jag är väldigt farligt för Sverige och för integrationen, sa Ardalan Shekarabi i P4 Uppland i somras i intervjuserien Miller möter.

1993 gick han med i SSU och tio år senare valdes han till ordförande. Efter avslöjanden att pengar från en utvecklingsfond använts till Shekarabis kampanj avgick han 2005.

-Jag skulle ljuga om jag sade att det inte påverkat mig, säger han till TT.

Det finns också andra uppländska kopplingar i den nya regeringen. Den nya fininsministern Magdalena Andersson (S) är född i Uppsala tog studenten på Katedralskolan och nya biståndsministern Isabella Lövin (MP) är hedersdoktor vid SLU.

SSU:s förbundsordföranden Gabriel Wikström, som tar plats som folkhälso- och sjukvårdsminister, läser politices kandidatprogrammet i Uppsala.

Stefan Löfvens nya regering kommer att bestå av 24 ministrar. 18 ministerposter går till Socialdemokraterna och sex till Miljöpartiet.

Stefan Löfven (S) - statsminister

Åsa Romson (MP) - klimat- och miljöminister samt vice statsminister

Margot Wallström (S) - utrikesminister

Morgan Johansson (S) - justitieminister

Anders Ygeman (S) - inrikesminister

Isabella Lövin (MP) - biståndsminister

Peter Hultqvist (S) - försvarsminister

Annika Strandhäll (i dag ordförande i fackförbundet Vision) - socialförsäkringsminister

Gabriel Wikström (S) - folkhälsa-, sjukvård- och idrottsminister

Åsa Regnér (tidigare bland annat generalsekreterare för RFSU) - barn, äldre- och jämställdhetsminister

Kristina Persson (S) - strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete

Magdalena Andersson (S) - finansminister

Per Bolund (MP) - finansmarknads- och konsumentminister

Ardalan Shekarabi (S) - civilminister

Gustav Fridolin (MP) - utbildningsminister

Aida Hadzialic (S) - gymnasie- och kunskapslyftsminister

Helene Hellmark Knutsson (S) - högre utbildning- och forskningsminister

Ibarahim Baylan (S) - energiminister

Mikael Damberg (S) - närings- och innovationsminister

Mehmet Kaplan (MP) - bostads- och stadsutvecklingsminister

Anna Johansson (S) - infrastrukturminister

Sven-Erik Bucht (S) - landsbygdsminister

Alice Bah Kuhnke (MP) - kultur- och demokratiminister

Ylva Johansson (S) - arbetsmarknadsminister